Instagram-Logo

Социалната мрежа Instagram започва пробно премахване на брояча на лайкове под постовете на потребителите. Тестът се провежда в Австралия, като целта е да се премахне натиска върху хората да събират харесвания, пише британския вестник Sun.

Потребителите ще могат да видят списък с това кой е харесал поста им, но ще липсва цифрата с техния общ брой.

Пробното премахване на брояча не може да бъде избегнато и влиза в сила за всички потребители на социалната мрежа в Австралия. От ръководството на компанията казват, че премахването няма да засегне така наречените инфлуенсъри, защото от големите марки и другите бизнес клиенти ще виждат броя на гледания и лайкове. Според информацията, “Инструментите като Insights и Ads Manager, които ползват създателите на съдържание и компаниите в Instagram няма да бъдат променяни”.

Подобен тест вече беше проведен в Канада през пролетта, а пробни периоди без брояч на лайковете ще има още в Нова Зеландия, Япония, Ирландия, Италия и Бразилия.

Според представител на компанията в Австралия и Нова Зеландия, Instagram трябва да е място, където хората с удобство изразяват вижданията си, а не място, където да бъдат съдени.