Сега четете
Журналист: Вълкът, влязъл в кошарата, е срещнал широко отворена врата в НАП

Журналист: Вълкът, влязъл в кошарата, е срещнал широко отворена врата в НАП

atanas-tchobanovНе става въпрос толкова за количеството, колкото до качеството на данните, изтекли от системата на НАП , защото кибератаката засяга много и различни хора. Това е информация, която може да бъде използвана за най-различни цели, каза пред БНР Атанас Чобанов от сайта „Биволъ“. Който и да е вълкът, влязъл в кошарата, той е срещнал една широко отворена врата.

Системи, които струват милиони, може би, финансирани най-вероятно с европари, имат пробойни, през които може да влезе и един начинаещ хакер, допълни Чобанов. Според него проблем е, че паролите на хората от НАП са много уязвими: „Трябва всички служители да си сменят паролите.

Не вярвам това да е съзнателно, а е по-скоро от мързел и мърлявщина“. Атанас Чобанов подчерта, че характерното в случая е, че от изтеклата информация се виждат файлове, групирани в папки с имена на служители. Трябва ДАНС да влезе там и да пита тези хора защо са правили тези компилации, с каква цел – лична или служебна, заяви Чобанов. По думите му държавата трябва да даде възможност на гражданите да проверят дали личните им данни са изтекли, за да могат да потърсят и да защитят правата си.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре