Къщата на Тодор БурмовКакви са първите решения на Първото правителство на България – гледайте в Историите ON AIR, тази събота от 19 часа по Bulgaria ON AIR

Днес се навършват 140 години от сформирането на Първото правителство на България. Какви са били първите решения и защо не е бил приет готовият бюджет, гледайте в Историите ON AIR тази събота от 19 часа по Bulgaria ON AIR.

Авторът на рубриката Миглена Георгиева ще срещне зрителите с историци, които ще припомнят успехите и пораженията на Първото правителство на България и как габровецът Тодор Бурмов е бил определен за премиер.

„Имало е много големи съмнения дали българите ще могат да създадат една така добре функционираща държава. Дали ще могат да се управляват“, обясни пред камерата на Bulgaria ON AIR директорът на Института за исторически изследвания при БАН доц. д-р Даниел Вачков.

„Това е едно скромно правителство като брой хора с две задачи. Първата е да се мине от недържава в държава. И втората е да проведе първите свободни и демократични избори. И двете задачи са решени в рамките на три месеца“, разказва проф. Веселин Методиев от Нов български университет.

Първото правителство е имало шест министерства, броят им е бил е регламентиран в Търновската конституция. Кабинетът на Бурмов взема много важни решения, сред които назначаването на първите дипломатически агенти на България в чужбина. Кои са останалите решения, оказали влияние върху развитието на страната гледайте в Историите ON AIR на 6 юли от 19 часа по Bulgaria ON AIR.