david_sasoli44-696x464Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент. Италианецът беше избран за председател на институцията с 345 гласа. В гласуването бяха подадени 667 действителни гласа. Сасоли бе избран при второто гласуване след като водеше в първия кръг.

Съгласно договорката, постигната на срещата на лидерите на Европейския съюз, той ще бъде начело на Европейския съюз две години и половина, след което ще бъде заменен от представител на Европейската народна партия.

Давид Сасоли е евродепутат от 2009 година, а преди това е имал дълга кариера на журналист в италиански вестници, информационни агенции и телевизии. В последните пет години той бе един от 14-те заместник-председатели на ЕП. За втори пореден мандат ЕП ще бъде ръководен от бивш италиански телевизионен водещ, какъвто бе и досегашният председател на институцията Антонио Таяни.

В първите си думи Сасоли заяви, че ЕП има нужда от ново мислене, мъдрост и смелост, за да се върне ЕС към духа на основателите на Общността. На плещите ни лежи голяма отговорност, трябва да възобновим процеса на сближаване, да отчитаме нуждите на гражданите. “Постигнахме добър резултат, макар да искахме още повече”, каза той.

Сасоли говори за отношението към различните вероизповедания, опазването на природата, правата на сексуалните малцинства, общите свободи. Той призова да се отговори на младежите, които настояват за по-добра защита на околната среда, както и за преодоляване на различията и борба с национализма.