tv screenРазликата между застояването пред телевизора и работата на бюро е, че вечер хората най-вероятно са попреяли и може да седят непрекъснато с часове, докато стане време да си легнат.

Да се отпуснеш пред телевизора след дълъг работен ден, може да изглежда разтоварващо, но според американски учени то е много вредно за сърцето.

Връзката между заседяването и рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания – високо кръвно, затлъстяване, диабет, е добре известна. Според изследване на Американската асоциация за сърдечно здраве, хората, които гледат повече от четири часа телевизия дневно са с 50% по-застрашени от сърдечни заболявания и ранна смърт от гледащите телевизия по-малко от два часа дневно.

Разликата между застояването пред телевизора и работата на бюро е, че вечер хората най-вероятно са попреяли и може да седят непрекъснато с часове, докато стане време да си легнат. А в службата все се налага да станат за нещо, обясни ръководителят на изследването Джанет Гарсия от университета на Централна Флорида.

Учените са проследили 3592 афроамериканци в Джаксън, Мисисипи, осем години. Резултатите показаха, че на бюро се заседяват предимно жени, по-млади, с по-висок доход, но с наднормено тегло. Те се хранят сравнително здравословно, движат се умерено, но обикновено не пушат, нито пият.

Пред телевизора се задържат задълго хора с по-ниски доходи и по-ниска степен на образование. Те не се движат много, имат по-висок индекс на телесната маса, често пушат, хранят се нездравословно, пият повече и често са с високо кръвно.

Една трета от участниците в изследването са казали, че гледат телевизия повече от четири часа дневно. Учените работили с афроамериканци, защото при тях сърдечносъдовите заболявания са много повече. Връзка между заседяването пред телевизора и сърдечносъдови заболявания не е установена за хората, които спортуват по 150 минути седмично.