Сега четете
„Повелителите на Севера“ на Бърнард Корнуел разкива средновековна Европа

„Повелителите на Севера“ на Бърнард Корнуел разкива средновековна Европа

PrintИзлязлата от печат третата книга от поредицата „Саксонски хроники” на известния британски писател Бърнард Корнуел  „Повелителите на Севера” (ИК „Сиела”) лесно може да ни плени с историята на мащабните конфликти около раждането на Англия и с майсторски изградените персонажи директно продължение на „Последното кралство” и „Бледият конник”, която обаче може да се чете и самостоятелно в летнит вечери на плажа или в планината – в почивките или по път.

Вълнуващата сага за създаването на Англия – „Саксонски хроники” от изтъкнатия британски автор на исторически романи Бърнард Корнуел – продължава с романа „Повелителите на Севера”, който е вече в книжарниците. В новата книга историята на вдъхновения от реалността персонаж Утред, чиито подвизи познаваме добре от „Бледият конник”, се заплита. Лишеният от собственост и владения лордски наследник на Нортумбрия хвърли силите си в помощ за победата на саксонците над датските нашественици при Етандун.

След тежките битки и саможертви, най-накрая настъпва часът за завръщането на героя у дома. Неговият дълг към доведената му сестра, която е в плен на жестокия Кяртан, го принуждава да й се притече на помощ, но дали тази хапка няма да се окаже прекалено голяма за неговата уста? Утред научава по трудния начин, че предизвикателството да се изправиш срещу такъв противник е далеч по-голямо, отколкото е очаквал – особено, ако си сам, без верни другари и силни съюзници. Северът се превръща в арена на бунтове, хаос, страх и коварно предателство. Предателство, което неизбежно ще запрати безстрашния войн обратно към Уесекс, където той ще се срещне отново с Алфред Велики – неблагодарния крал, с когото Утред привидно бе разчистил сметките си…

Умело написан и пленяващ с достоверността и автентичното пресъздаване на образите и на епохата, „Повелителите на Севера” е важно допълнение към съкровищницата на историческата художествена литература на Стария континент. Книгата разкрива ключови парчета от пъзела, формирал европейската култура и цивилизация, без да се изкушава от прекалени волности и без да навлиза във фантастичното, но неизменно поддържайки интереса на читателя до зрелищния финал. Романът съдържа и подробен списък с географските имена, употребени от Бърнард Корнуел и съобразени с периода – англосаксонската епоха.

Bernard_CornwellБърнард Корнуел (1944) е роден в Лондон в семейство на канадски пилот и британка от Кралските военновъздушни сили. Завършва London University, а след като преподава за кратко, намира работа в BBC Television, където работи цели 10 години. Там той среща бъдещата си съпруга – американката Джуди, при която се пренася. Изпитвайки затруднения да получи зелена карта, Корнуел решава да пише книги, за да изкарва прехраната си в САЩ – дейност, за която не е необходима работна виза. Така Корнуел дава старт на писателската си кариера, а днес историческите му романи са световно признати. Поредицата „Саксонски хроники” се радва и на екранизация – сериалът „Последното кралство”, чийто първи сезон тръгва по BBC America през 2015 г. и продължава по BBC 2 за втория. След третия сезон, който излиза изцяло под шапката на Netflix в края на 2018 г., предстои и четвърти, чийто снимки започнаха през април тази година.

Преводач на „Повелителите на Севера” от английски език е Деян Кючуков, а автор на корицата е Дамян Дамянов.

„Бърнард Корнуел пише най-добрите бойни сцени, които някога съм чел.”
Джордж Р. Р. Мартин

Вижте и

Откъс:

Годината е 878 сл. Хр.
След като Утред, лишеният от собственост и владения лордски наследник на Нортумбрия, помага на саксонците да победят датските нашественици при Етандун, за него настъпва времето да се завърне у дома. Задълженията му към неблагодарния крал Алфред привидно са приключили и дългът му към доведената му сестра го принуждава да й се притече на помощ – тя е в плен на жестокия Кяртан и предизвикателството да се изправиш срещу такъв противник се оказва далеч по-сериозно от очакваното, особено когато нямаш достатъчно съюзници за предстоящата неравностойна схватка. Северът се превръща в арена на бунтове, хаос, страх и коварно предателство… което неизбежно ще запрати Утред обратно към Уесекс и ще го срещне отново с Алфред Велики.„Повелителите на Севера“ продължава вълнуващата сага от поредицата „Саксонски хроники“ за създаването на Англия.

Сюжетът напомня на епоси като „Песен за огън и лед“, но пленява с реализма и с автентичността си. Мащабните конфликти и възхитителните образи на Бърнард Корнуел са разгърнати в историческа и оптимално реалистична среда, която ни връща назад във времето и ни разкрива важни парчета от пъзела, формирал европейската култура и цивилизация, без да се изкушава от прекалени волности и без да навлиза във фантастичното, но неизменно поддържайки интереса на читателя до зрелищния финал.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре