36BA67F9-35D0-4F74-B964-EF90555256BA_w1023_r1_sПротести в подкрепа на журналиста Иван Голунов под общ наслов „Обществото иска справедливост” бяха организирани в неделя вц няколко градове на Русия. Митингът в Москва беше предварително съгласуван с властите и премина мирно.

Участие в протеста бяха заявили 20 000 души, но на булевард „Академик Сахаров” в центъра на Москва дойдоха далеч по-малко хора: между 2 000 и 4 000. Те поискаха освобождаване на политическите затворници, реформиране на правоохранителната и съдебната система и преразглеждане на два члена от Наказателния кодекс: за възбуждане на вражда и ненавист, включително чрез публикации в Интернет и за притежание и разпространение на наркотици.

Според протестиращите хиляди невинни хора, осъдени по цитирани два члена изтърпяват ефективни присъди в руските затвори. Разследващият журналист от сайта „Медуза” Иван Голунов беше задържан в началото на юни в Москва и обвинен в опит да продаде голямо количество наркотици. След пет дни беше освободен поради липса на доказателства за извършено престъпление.

luboslovie.bg по КРОСС