maxresdefault (2)Основната тема на шестия Световен конгрес на информационните агенциите, чийто домакин беше София, беше “Бъдещето на новините”. Сред най-влиятелните световни информационни агенции е руската ТАСС, която има близо 70 чуждестранни представителства, включително в България. За участие в Световния конгрес в София беше зам. главният редактор на ТАСС Михаил Гусман, който сподели за БНР:

„ТАСС е основен източник на информация за руските медии, за държавните и други структури. През септември агенцията ще навърши 115 години. Това е най-старата руска информационна агенция. Тя е класическа и консервативна в подхода си към информацията. Всички лозунги на ТАСС – точност, достоверност, обективност, които съществуваха през годините, са актуални и сега. Ние се финансираме частично сами, частично от държавата. Смятам, че всяка държава се нуждае от свой информационен ресурс. Обективността на информацията не зависи от собственика. Дори има обратна зависимост. Когато собственикът е частна компания или частно лице, струва ми се, че опасността пред обективността нараства. В тази връзка смятам, че наличието на държавни информационни агенции в повечето страни по света е важен фактор за обективността на информацията“.

По думите на Гусман това, че ТАСС е държавна агенция, дава още една възможност – „често разполагаме с ексклузивни новини, които не са достъпни веднага за частните агенции“.

„Работим над това да имаме приоритетен достъп до информацията от държавните структури. Затова държавата ни финансира, за да има собствен информационен ресурс. Въпросът е в точността, достоверността и обективността на информацията. В сегашните условия, когато ние сме покрити от вълна, по-скоро от ураган от фалшиви новини е много важно държавата да има възможност да разпространява достоверна информация, която да се ползва с доверие сред хората“.

Гусман коментира случая с арестувания, а по-късно освободен след граждански протести, журналист Иван Голунов в Русия:

„Подобна солидарност е имало и преди по различни поводи. Просто в тази конкретна ситуация солидарността имаше ефект и ръководството на страната – лично вътрешния министър, се отнесоха с разбиране към тази несправедлива ситуация. Взетото от тях решение показва, че в Русия има обществено мнение и гражданско общество, чийто глас се чува от властта“.

Според журналиста са необходими известни ограничения в интернет:

„Смятам, че интернет и правилата за неговото използване трябва задължително да подлежат на регулация и това е една от темите на моите лекции. Това според мен трябва да стане на международно ниво, чрез ООН, защото днес опасността, идваща от социалните мрежи – като хакерските атаки и различни видове агресивни действия, представляват голяма опасност“.

Любсловие по bnr.bg