Сега четете
Кметът Даниел Панов посрещна във В. Търново световноизвестния писател Ерик Уайнър

Кметът Даниел Панов посрещна във В. Търново световноизвестния писател Ерик Уайнър

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна в старопрестолния град световноизвестния писател и американски журналист Ерик Уайнър. Гостуването му в историческата и духовна българска столица е по покана на издателя, общински съветник и общественик Нейко Генчев.

По време на срещата Даниел Панов запозна Ерик Уайнър със славната история и богатото културно-историческо богатство на града, утвърждаването му като международен център на културния туризъм, атрактивен за все повече и повече посетители, както и с пъстрия културен календар.E

Кметът описа и съвременното развитие на града, заедно с политиките за привличане на млади хора и инвестиции. Единодушно бе мнението за ролята на Великотърновския университет както за реномето на Велико Търново като център на образованието и просветата, така и за облика му на жив град.

„Велико Търново се радва и на все повече четящи хора. Само за миналата година над 8000 са новите читатели в Регионалната библиотека. За всички нас ще е удоволствие да посрещнем отново Ерик Уайнър и да организираме бъдещи срещи с читатели, ученици и студенти“, коментира Панов.

По-късно следобед писателят гостува във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където бе удостоен с титлата Doctor honoris causa.

Книгата на Ерик Уайнър „География на блаженството“ е включена в списъка на бестселърите за всички времена на „Ню Йорк Таймс“. Творчеството на писателя се радва на огромна популярност и е преведено на повече от 30 езика, включително и на български. Авторът създава свой собствен жанр – нов вид интелектуален пътепис, в който са включени само истински лица и исторически факти, написан изключително увлекателно, изтъкан от ерудиция, психология, наука и хумор.

Ерик Уайнър е завършил Университета в Мериленд, специализирал е журналистика в Станфордския университет. Той е бивш кореспондент на Националното обществено радио на САЩ и на „Ню Йорк Таймс“. Уайнър е бил репортер в повече от 30 държави, от Ирак до Индонезия, като е отразявал повечето основни международни събития от последно време.

Вижте и

Носител на няколко награди за журналистика. Пише редовна колона за BBC Travel, както и за редица престижни американски издания. Води и сутрешно предаване в Националното радио на САЩ. Уайнър е популярен говорител, изнася лекции по целия свят. Води собствен майсторски клас по творческо писане, който се провежда всяко лято в Непал.

В България Ерик Уайнър бе специален гост на Световния конгрес на информационните агенции, който се провежда веднъж на три години и шестото му издание с домакин БТА бе в София от 13 до 15 юни 2019 г.  В България програмата му включва Пловдив, Бургас и Велико Търново.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре