Сега четете
Агенционната журналистика е бастионът на проверените новини

Агенционната журналистика е бастионът на проверените новини

bta-lbslАгенционната журналистика е един от последните бастиони на истинските, проверените, достоверните новини, затова тя се нуждае от източници на вдъхновение, толкова, колкото и от източници на финансиране, заяви генералният директор на БТА и генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции Максим Минчев в приветствието си към участниците в Шестия световен конгрес на информационните агенции в София.
Домакин на форума е Българската телеграфна агенция.

За мен е чест да ви приветствам с „добре дошли“ в София – столицата на моята родина, на най-голямото медийно събитие за годината, каза Максим Минчев. Той отбеляза, че Шестият световен конгрес в България се провежда след вълнуващите и изключително ползотворни форуми в Русия, Испания, Аржентина, Саудитска Арабия и Азербайджан.

От първата ни среща изминаха 15 години и можем да кажем, че Световният съвет се намира в своя пубертет с характерните за този период динамични сътресения и предизвикателства, защото днес светът се променя по-бързо отвсякога, а заедно с това се променя и нашата професия, коментира Максим Минчев. Той отбеляза, че затова и мотото на Шестия световен конгрес е „Бъдещето на новините“.

Тук сме над 200 журналисти от 100 държави и ще дискутираме най-важната тема за всички нас – какво е бъдещето на новините, как дигитализацията и навлизането на изкуствения интелект променят нашата професия, как в безкрайното виртуално море на информация да отделим същественото от маловажното, истинското от фалшивото, достоверното от манипулативното, как да защитим авторското право, как да актуализираме моделите на финансиране, без да загубим своята независимост, какви са новите модели на собственост на информационните агенции, посочи генералният директор на БТА.

Щастлив съм, че ще бъдем заедно, очакват ни два незабравими и ползотворни дни, каза Минчев. Той посочи, че сред лекторите на форума са лидери на водещи новинарски агенции от пет континента, изтъкнати журналисти от най-влиятелните световни издания, знакови имена от социалните медии. Утре сред нас ще бъде един невероятен журналист и писател, чиито книги са преведени на повече от 20 езика, анонсира Минчев.

Вижте и

По думите му днес повече от всякога е важно да се срещаме, да си говорим и да си сверяваме часовниците.

Работните заседания на Шестия световен конгрес на информационните агенции се предават на живо на сайта на Конгреса (https://www.nawc.bg/) и на сайта на Българската телеграфна агенция (http://www.bta.bg/).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре