Във връзка с Международния ден на архивите – 9 юни проф. Георги Георгиев бе награден от Държавна агенция „Архиви“. Наградата му беше връчена тържествено в Държавния архив – Велико Търново от Началника на архива г-жа Боряна Маринова. На тържеството присъства колективът на архива и ученици от Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Велико Търново.prof.georgiev

В словото си проф. Георгиев благодари на Началника на Държавния архив г-жа Боряна Маринова и на целия колектив: Иванка Вълева, Тихомир Тонков, Цветана Куцарова, Камелия Михайлова и Ангел Ангелов за огромната подкрепа, която му е оказвана при проучванията му. Той изтъкна изключителната роля на държавните архиви за запазване на документалното наследство на България и за разкриване на истинската история на нашата страна. Сътрудничеството му с Държавния архив – Велико Търново започва преди повече от десет години по инициатива на майка му Трифонка Романова Попниколова – дългогодишна учителка и с най-дейното участие на сестра му д-р Марияна Николова Георгиева. Целта е издирване на документи и написване на многотомна Илюстрована история на Поликрайще.5

Проф. Георгиев посочи, че неговият баща Никола Георгиев Попниколов – повече от три десетилетия директор на училището е съхранил и предал в Държавните архиви всички документи на училището. Затова можем да възстановим точно историята на учебното дело в Поликрайще от 1887 г. до ден днешен. Архивите на църквата и общинското управление обаче са унищожени след 9 септември 1944 г.

Благодарение на архива във Велико Търново успяхме да установим ползотворно сътрудничество с Централния държавен архив в София, и с тези в Габрово, Русе, Ловеч, Разград, Силистра и Монтана. Издирихме повече от 1000 документи и снимки. Вече е готов първият том на историята. Особено ценни са „Илям (съдебно решение) на шерийския съд в Търново“ от 1819 г., „Псалтика или цветособрание в кратце презгодишно церковно богослужение сочинено от разни певци, ветхи и нови учители“ от Хаджи Еню Дачев Еньовски от 1854-1856 г. и др.

Благодарение на Държавния архив – Велико Търново разкрихме делото на личности от Поликрайще от национална величина – свещеник Георги Полуганов – водач на Българското национално Възраждане, първият учител, създател на училището в Поликрайще през 1825 г., сподвижник на Отец Матей Миткалото и участник във Вътрешната революционна организация на Васил Левски, хаджи Еню Дачев – писател, поет и композитор на църковна музика, създател на училищата в Калтинец и Полско Косово, възрожденският архитект – строител Уста Лило Ненов сътворил Църквата “Св. Параскева” в Медковец, Ломско – национален паметник на културата, иконом Константин Удварев – композитор на монодийни църковни песнопения, автор на тройното песнопение “Господи, помилуй!”, протойерей Никола Попгеоргиев – един от най-образованите българи след Освобождението, завършил Петропавловската духовна семинария, стълб на православната вяра, поел непосилния кръст на утешител на неутешимите след националното крушение през 1913 и 1918 г., Георги Каралаков – герой от войните за национално обединение, Петър Хаджипетков – основател на Българската църковна община, Дружеството на българите и Българското училище в Будапеща, дал 4 милиона унгарски златни крони заем на българската държава за водене на войната със Сърбия през 1885 г., свещеник Иван Попниколов – герой от превземането на Одринската крепост, един от най-видните свещенослужители в България в средата на XX в. и др.

Автор: Мирослав Дечев