Сега четете
„Никога не съм искал да съм известен. Исках само да съм велик.”

„Никога не съм искал да съм известен. Исках само да съм велик.”

И Рей Чарлс наистина е велик. Не само защото е получавал наградата „Грами” в продължение на 50 години.

Започва да ослепява на около 5-годишна възраст и е напълно сляп, когато е едва на 7 години. По собствените му думи той дори не получава диагноза за състоянието си. Според някои източници липсата на зрение се дължи на глаукома, други пък го отдават на инфекция от сапунисана вода, която не е подложена на своевременно лечение. Независимо каква точно е причината, той постъпва като ученик във Флоридското училище за слепи и глухи в Сейнт Огастин във Флорида. Когато е на 15 години, майка му Арета Уилямс умира, а не след дълго остава кръгъл сирак. Така той започва работа като музикант във Флорида, а след това се мести в Сиатъл – в срещуположния край на страната. Скоро започва да прави музикални записи и „Baby, Let Me Hold Your Hand” се превръща в първата му хитова песен. Той е на 21 години.

През декември 1954 година Рей Чарлс записва песента I Got A Woman за „Атлантик Рекърдс“. За първи път се случва музикант да смеси по успешен начин блус и госпъл в една единствена композиция и през 1955 година тя се изкачва на върха на националната класация за ритъм енд блус. Песента създава известна полемика, тъй като според част от афроамериканското общество църковната музика, госпълът, не бива да се смесва с дяволската музика – блуса. Но той развива и соула, и попа до висоти, които никой не е предполагал. Един сляп вижда по-добре в бъдещето на музикалния жанр, отколкото хиляди зрящи. Това не е парадокс, нарича се талант.

Рей Чарлс се изкачва все по-нагоре и по-нагоре в музикалните класации, в славата и в зависимостта си от наркотиците и жените. Той има 12 деца от 9 различни жени, като само три от тях са от законния му брак с втората си съпруга Дела, за която е женен 22 години – от 1955 до 1977 г. През 2002-а, по време на обяд с много бройните си наследници, Рей дарява на всеки един от тях по 1 млн долара.

През октомври 2004 излиза биографичният филм „Рей“, режисиран от Тейлър Хекфорд. Джейми Фокс изпълнява ролята на Рей Чарлс и получава „Оскар“ за най-добра мъжка роля през 2005. Филмът много точно предава живота и кариерата на великия музикант с всичките възходи и падения, през които той преминава.

Рей Чарлс си тръгва от този свят на 10 юни 2004 г. Легендарните му песни остават.


„Изобилието разделя хората. Бедността ги събира. Ако ти имаш захар, а аз не – ще заема малко от твоята. През следващият месец може да нямаш брашно – е, ще ти дам малко от моето.”

***
„Не знам какво би било станало с мен ако не можех да чувам.”

***
„Живей всеки ден така, все едно ти е последен, защото рано или късно ще се окажеш прав.”

Вижте и

***
„Роден съм с музиката вътре в мен. Музиката бе една от моите части. Също като ребрата ми, бъбреците, черния дроб, сърцето. Също като кръвта ми. Напираща сила беше вече в мен, когато изгрях на сцената. Това беше необходимост, също както храната или водата.”

***
„Любов“ е специална дума и я използвам само, когато наистина я имам предвид. Ако изричаш тази дума твърде често, тя става евтина.”

***
„Музиката беше около мен в продължение на дълго време и ще остане и след Рей Чарлз. Просто исках да оставя своята следа, да оставя нещо добро в музиката след мен.”

***
„Има много теории относно колелото на живота. Най-напред, ние сме тук, за да откриваме нови възможности.”

***
„Какво е душата? Тя е като електричеството – не знам наистина какво е то, но е сила, която може да освети стая.”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре