Kindle-Paperwhite-Setup-Guide-Featured-670x335Като малка мечтаех да имам огромна библиотека. Днес тя се побира в едната ми ръка. И това става възможно благодарение на електронните книги. В България те все още не са набрали такава популярност, каквато имат в западните страни. В един от най-големите онлайн магазини за е-книги, например, Amazon Kindle, има по-малко от десетина страници с издания на български. Но това не означава, че трябва да ги пренебрегваме.

Любителите на хартиените книги често защитават усещането, което изпитват, когато държат книгата в ръцете си. Но нали светът на литературата ще ни потопи в себе си, без значение под каква форма го „приемаме“? Електронните четци, които могат да поберат хиляди книги и можете да ги приберете в джоба си, ни осигуряват пространството, което преди беше така оскъдно. Освен това е-книгите са значително по-евтини от хартиените си събратя, поради по-малките разходи за издаването им. Това означава, че пестите място и пари, като в същото време се наслаждавате на литературата.

Да, не всички книги в момента се предлагат в електронен вариант. Но може би това произлиза от факта, че част от читателското население все още поддържа тезата, че хартиените книги са по-добрият вариант. Освен това имаме много по-бърз достъп до електронните книги. Докато с хартиените такива е нужно да отидем до библиотеката, книжарницата или да чакаме докато пристигне поръчката ни от онлайн книжарницата, при електронните книги е по-просто – купуваш и четеш с няколко кликвания.

Можем също и лесно да настроим шрифта и големината му, когато четем е-книги, докато не е възможно да направим това с хартиените. Така че ако ви е по-удобно да четете в голям шрифт, електронните четци са удачен вариант. Освен това е-книгите са полезни за околната среда. За тяхното произвеждане не се използва хартия, което означава, че не се използва дървен материал. Но в същото време въглеродният отпечатък също е значителен. Всъщност обаче става въпрос за въглеродния отпечатък поради произвеждането на електронния четец, който ще използвате, и за поддържането му зареден и работещ.

Така че ако четете малко книги, вероятно за вас няма да има голяма разлика между хартиените и електронните, що се отнася до околната среда. Но ако сте от запалените читатели и жадно поглъщате купища литература, е-четецът може да ви е от полза за намаляване на индивидуалния въглероден отпечатък. Решение на проблема с околната среда и влиянието на издателската дейност върху него би било да се увеличи използването на рециклирана хартия за печатане на книги.

В същото време обаче не бива да се забравя, че електронните уреди, към които спадат четците, също трябва да бъдат рециклирани след употреба, за да се намали вредният им ефект върху околната среда. Други моменти от дебатът е-книги срещу хартиени книги са разбирането на прочетеното и фактът, че хартиените книги са по-дълготрайни от е-четците, които вероятно често ще сменяте.

Правени са предположения, че има разлика в разбирането на прочетеното на хартия и на Екран. Споделяни са мнения, че при четене от Екран възприемането на текста е по-високо. Още един фактор в полза на е-книгите е, че те са по-леснопреносими. Не е никак трудно да сложите четеца си в чантата, докато пътувате, и да имате достъп до стотици, че и хиляди заглавия, докато определено ще е невъзможно да поберете толкова хартиени екземпляри в багажа си. Все пак може да се каже, че е-книгите имат недостатъци. Един от тях е, че четците често идват с Екран с подсветка – което означава, че да четете на тях е все едно сте вторачени в компютърния Екран, което, разбира се, е вредно за зрението ни.

Освен това използването на подсветката на Екрана на четеца може да накара мозъка ви да мисли, че все още е ден, което води до по-трудно заспиване, поради забавяне на освобождаването на хормона на съня. Тези проблеми обаче лесно могат да бъдат решени чрез избиране на четец, който има опция за изключване на подсветката. Това ще ви позволи да не натоварвате очите си, а в същото време ще имате възможността да се насладите на по-реалистично читателско преживяване.

Минусът е, че ще трябва да държите нощната си лампа включена, ако четете вечер. Но не е ли така и при хартиените книги? Допълнително, ако четете на хартия, то няма да ви се налага да държите четеца си, който е скъпо електронно устройство, постоянно под око. А и на четец не можете да получите автограф. Не вярвам някога добрата стара хартиена книга да излезе от мода . Но електронните книги определено ще придобиват все по-голяма популярност в технологичното ни бъдеще.

И това, като всичко друго, идва с плюсове и минуси. В крайна сметка решението е строго индивидуално – на някои им харесва да държат хартиената книга в ръката си и да усещат аромата и плътността на страниците; други предпочитат да използват е-четеца си, защото е преносим, удобен и побира купища произведения. Каквото и решение да вземем, важното е, че сме избрали да четем.

vibes.bg