20190608_222905Кралят на валса Андре Рийо изправи на крака „Арена Армеец“. Световноизвестният диригент и цигулар представя фантастичната музикална палитра от валсове, филмова музика, опера, мюзикъли и поп хитове. Концертът тази вечер е част от световното му турне 2019.

СНИМКИ ОТ КОНЦЕРТА В „АРЕНА АРМЕЕЦ“ ВИЖТЕ ТУК

Рийо има почитатели от Мексико до Австралия. Само през тази година е събрал над 700 000 зрители на концертите си. Заедно с 60-те музиканти от неговия оркестър „Йохан Щраус“, който е най-големият частен оркестър в света, харизматичният холандец обикаля петте континента повече от 30 години.

„Музиката и особено валсът са много важна част от моя живот“, казва Андре Рийо. „Ако някое музикално произведение докосне сърцето ми, то тогава ще докосне и вашите сърца. Музиката ми позволява да покажа радостта от живота и да даря усмивки на света. Всичко е позволено в моите концерти: смях и плач, и танц, и пеене. Емоциите са тайната на моя успех”, добавя той.

Кралят на валса Андре Рийо и неговият оркестър „Йохан Щраус“ взривиха препълнената зала „Арена Армеец“ в двата дни 8 и 9 юни, свирейки над 3 часа, като около половината от това време въодушевената публика ръкопляскаше и танцуваше на крака с него.

Той сподели, че често получава писма, дори от лекари, които му споделят, че техните пациенти се лекуват с DVD-та от неговата музика и така лекарската намеса често пъти е ненужна. А музиката е начин да се излекуваме и до сме по-щастливи. Добрите ритми се оповават и на добри приятелства и отношение. С повече негови музиканти ги свързва дълго и ползотворно приятелство.

И в двата дни от уикенда нито минута по-късно от 20:00 часа цигуларят и неговите артисти изплуваха насред публиката и се качиха на сцената. Там Рийо с ръце на кръста и шеговит тон започна да се взира неодобряващо в хората, които все още заемаха местата си, да ги дава на камерите и да ги кори: „Ние дойдохме чак от Холандия и сме навреме“, след което продължи да си избира зрители и да се майтапи с тях. Превод на живо през цялата вечер изпълняваше Кремена Минева, която е и първата цигулка в оркестъра на Андре Рийо.

Хуморът беше в основата на двете вечери, като публиката и артистите не престанаха да се заливат от смях, усмихват, танцуват и гримасничат. Нещо, което контрастираше ярко с величието и сериозността на редица от класическите мелодии и арии, изпълнени в София. Точно това е и тайната на успеха на Рийо и неговият оркестър вече над 30 години на сцената – те превръщат класическата музика в съвременен спектакъл, на който да се забавляват малки и големи с валсове, филмова музика, опера, мюзикъли и дори поп хитове.

От сцената се чуха още популярни гръцки и руски мелодии, но също така и българския химн, придружени с редица забавни истории от холандеца:

„Искам да ви кажа, че от 30 години насам и по над 100 концерта на година по цял свят – аз правя едно и също. Свършва концертът, прибирам се в хотела, събличам се, обличам си пижамата, лягам си в леглото и започвам да си мисля за… София!“, пошегува се цигуларят, като накара 10-хилядната зала да избухне в смях.

И в неделя, подобно на събота имаше хора от поне 10 държави, а групи от гърци и македонци се бяха организирали да дойдат до София специално за концерта на звездата на класическата музика.

На няколко пъти хората се просълзиха от изпълненията на невероятните певци и музиканти, които показаха недостижими класа, но и настроение и чувство за самоирония: от състезание по надсвирване, през танц върху роял и до поголовно напиване на сцената – вечерта зареди с невероятна енергия на над 10-хилядната публика посетила концертите и двата дни, която не се изложи в нито един момент и танцува валс, сиртаки, пя с оркестъра и аплодира на крака невероятните артисти близо половината време.

Накрая Рийо изрази надежда да се видим отново, а съдейки по пръскащата се по шевовете „Арена Армеец“ и невероятно топлия прием – това със сигурност ще се случи.

Текст и снимки: Нина Динкова, Андрей Велчев