Сега четете
БНТ: Голяма е вероятността да срещнете мечка на Витоша

БНТ: Голяма е вероятността да срещнете мечка на Витоша

mechka vitoshaНа Витоша и през лятото и през зимата има много туристи, това не притеснява мечките и броят им се увеличава с всяка година.

Фотокапаните в района на държавното ловно стопанство „Витошко-Студена редовно заснемат мечки. Повечето са маркирани с нашийници, които са сложени от служителите в природния парк. Така се получава още по-точна информация за движението и режима на животните. За последните 10 години в България няма установени инциденти с мечки.

Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, България: Мечката също при среща е почти толкова изплашена, колкото човека, въпреки че в природата специално за България тя няма противник, тя е на върха на хранителната верига.

– Защото са ѝ по къси краката и ще се търкаля. Не трябва да бягаме и да и обръщаме гръб

Един от най-разпространените съвети когато видите мечка в гората, е да се правите на умрял, но това не е точно така. Всъщност необходимо е просто да запазите спокойствие.

Дамян Дамянов -директор на Югозападното държавно предприятие, България: Да не правите никакви движения, тъй като стреса при мечката също е голям и едно рязко движение би могло да предизвика ответна реакция.

Вижте и

Друг съвет е когато се разхождате в гората , да си подсвиркате и да си говорите, за да може мечката да ви чуе и да се отдалечи. 99 % от тях са тревопасни и предпочитат горски плодове. Останалите около 1 % не отказват животинска храна и много рядко-ако започне да се храни само с месо мечката се превръща в стръвница. На Витоша стръвница е засичана за последно

bnt.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре