BoVuemZCAAAOHc6Седемдесет години след публикуването му, романът “1984” на британския писател Джордж Оруел продължава да смайва читателите, по-специално по-младите от тях, които са увлечени по антиутопични сюжети, отбелязва Франс прес.

“Някои ученици са шокирани от книгата, други я намират за смайваща – коментира преподавателят по английски език Майкъл Каланън от колежа Пармитър в Уотфорд, северозападно от Лондон. – Това е парадоксално – този роман е съхранил своята свежест.”

zx860y484_1925124

Каланън е участвал в учредяването на специална награда “Оруел”, която има за цел да подтикне младежите да изразяват политическите си възгледи.

изтеглен файл

Романът “1984” е написан през 1948 г. и е публикуван на 8 юни 1949 г. Той описва бъдеще в тоталитарна държава, в която всичко е под контрола на Големия брат. Миналото е пренаписано, а измислен от Оруел език пречи на всяка критична мисъл.

Директорката на фондацията “Джордж Оруел” Джийн Сийтън е на мнение, че романът “1984” е невероятно далновиден. “Как да не направиш сравнение между народа на супердържавата Океания, който е подтикнат да мрази, и потребителите на интернет, които изливат омразата си в социалните мрежи”, каза Сийтън, която е експертка по история на медиите в университета в Уестминстър.
 БТА