Сега четете
Боил Банов да придобие къщата на Яворов с „надвзетите“ пари от партийните субсидии

Боил Банов да придобие къщата на Яворов с „надвзетите“ пари от партийните субсидии

Muzei-Yavorov-

Министър Банов да закупи емблематичната Яворова къща в София с „надвзетите“ пари от партийните субсидии, за да бъде тя съхранена за поколенията в автентичния й вид, предлага сдружение „Словеса“

Къщата музей „Пейо Яворов“ трябва да стане държавна собственост, защото й предстои скъп и сложен ремонт и цялостно конструктивно укрепване, напомнят от гражданското сдружение

Искрено се надяваме, че в Министерство на културата не са забравили за обещанието си държавата да направи необходимото, за да придобие къщата на Яворов на ул. „Г. С. Раковски” № 136 – един от най-ценните културни и архитектурни паметници на София, който съхранява паметта за един от най-обичаните български поети, заявяват от сдружение „Словеса“. Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова живеят тук до фаталната вечер на 30 ноември 1913 година, в която тя отнема живота си.  Домът на Яворов, в който се пазят ценни сбирки от ръкописи, първите му издания с автографи, оригинални фотографии и личната библиотека на поета, от години е частна собственост. Емблематичната сграда има обновена фасада, но въпреки това е в аварийно състояние – тя се нуждае от скъп ремонт и цялостно конструктивно укрепване, за да бъде спасена, съхранена за поколенията, и за да може да продължи да функционира като литературен музей, отбелязват от сдружение „Словеса“.

Вижте и

През есента на 2018 г. къщата на ул. „Г.С. Раковски“ №136 най-изненадващо беше обявена от частен съдебен изпълнител за публична продажба с начална цена 1 628 758 лева, но тогава от културното ведомство така и не направиха опит да придобият знаковата сграда – паметник на културата. Нещата обаче не бива да се отлагат и протакат безкрайно във времето – след като се изчистят тежестите върху имота и се изяснят спорните въпроси около собствеността на историческата сграда, редно е от Министерство на културата да предприемат всички необходими действия, за да закупят Яворовата къща на ул. „Г.С. Раковски“ №136, категорични са в сдружение „Словеса“.

Придобиването на дома на Яворов на ул. „Раковски“ от страна на държавата може да стане и с помощта на част от средствата, които политическите партии предстои да внесат в бюджета – както стана ясно, получаващите по право държавна субсидия партии ще трябва да върнат „надвзетите“ пари за три години назад, чийто общ размер е близо 18,6 млн. лева. След като партиите върнат изплатените им в повече субсидии, ще има достатъчно голям финансов ресурс и за извършването на неотложния ремонт и укрепването на конструкцията на тази така знакова за София и за цяла България сграда, която още пази духа на великия Яворов, допълват от гражданското сдружение.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре