Сега четете
За 16-и път се провежда детски ромски фестивал „Отворено сърце“ във В. Търново

За 16-и път се провежда детски ромски фестивал „Отворено сърце“ във В. Търново

Над 1500 деца от близо 100 училища от цялата страна ще се съберат на седми и осми юни във Велико Търново за да участват в 16-ия детски ромски фестивал „Отворено сърце“. Към техния празник ще се присъединят Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, дипломати от посолствата на Южна Африка, Германия, Великобритания и други, представители на МТСП, РУО, ромски и образователни организации и много други.unnamed

Точно в 13 ч. на 7.06. ще се състои официалното откриване на фестивала, по традиция в парк „Марно поле“ гр. Велико Търново. Началото ще поставят учениците от ОУ „Христо Ботев“, с. Кардам с танца „Фолклорна плетеница“, който съчетава ритми от културата на ромския, българския, турския и руския етнос и представя в най-пълна форма основното послание на Фестивала.

Програмата ще продължи с шарено  разнообразие от песни, танци, празнични обичаи, приказки и традиции на ромите, българите, турците и други етноси, живеещи в България. Зрителите на фестивала ще бъдат очаровани от пъстротата и настроението, което ще внесат участниците. Ще могат да разгледат и продукти, изработени от сръчните ръце на децата в клубовете по интереси. В рамките на фестивала са организирани и редица съпътстващи събития.

От 16 ч. в зала 302 в Община Велико Търново ще се проведе кръгла маса на тема „Проблеми и предизвикателства пред професионалното образование“ с участието на  министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Директори и учители от професионални гимназии, както и други училища с професионални паралелки, ще поставят въпроси, свързани с основните предизвикателства пред тяхната работа и ще направят предложения към Министерството на образованието и науката за промени, които да благоприятстват тяхната работа. Ще бъдат дискутирани и други въпроси от училищното образование и образователната интеграция, както и въпроси за връзката между образованието и пазара на труда. министър Вълчев ще представи политиките на МОН и ще отговори на отправените предложения.

От 18 часа ще се проведе вече традиционното шествие на участниците във фестивала по ул. Васил Левски, което ще бъде под надслов „Да превърнем езика на омразата в език на толерантността“.Шествието стартира от Студентски стол и ще завърши с кръшно хоро пред паметника Майка България.

Голяма зала на Община Велико Търново ще бъде огласена от ученици от ПГХХТ гр. Пазарджик, които в 19 часа ще поставят театралната постановка „Неразказана приказка“. Спектакълът е адресиран към сериозните проблеми на младите хора в ромска общност, като ранните бракове, насилието, ранното напускане на училище, липсата на родителска ангажираност. Историята поставя важни въпроси за любовта и приятелството, за подкрепата, която училището и съучениците могат да окажат.

Изложба фотографии на Радостина Петкова и Райчо Чапразов „Да превърнем езика на омразата в език на толерантността. Успелите роми.“ ще бъде поставена от 7 до 14 юни на таблата пред факултет по Изобразително изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Изложбата акцентира върху „непознатото лице“ на ромите, представяйки ги като успели и реализирани граждани.

Разговор за ромската култура и ангажимента на всеки един към нея ще започне от 11 часа на 8 юни в Клуб 7 във Велко Търново, Ромският поет Васил Чапразов ще направи авторски рецитал на свои творби, а участниците ще разкажат за своите дейности, насочени към запазване, обновяване и популяризиране на ромската култура.

За първи път тази година участниците и гостите на Фестивала ще се впуснат и в приключението Escape school, подготвен от учениците и техните преподаватели от Обединено училище „Христо Ботев“, с. Дълго поле. Те са намерили начин да обединят полезното с приятното и включвайки въпроси и информация от учебните предмети, да създадат свое собствено приключение, наречено Escape school което ще се трансформира в Escape Festival J. Останалото е тайна и изненада от организаторите на стаята.

Заедно с Фондация Мини Арт ще разберем какво е социален цирк и как той създава мостове и преодолява бариери между хора и групи, действайки като физическо и педагогическо средство. Основната идея на този подход е чрез обучение в елементи на цирковото изкуство, децата да придобият базисни умения, които да увеличат шансовете за по-добра интеграция в обществото. Социалният цирк ще бъде представен от основателя на Фондация Мини Арт – Гео Калев и Галина Риом-Ройбек – автор на програмата на проекта.

Както всяка година своето място на Фестивала ще имат пленерът на приложните изкуства, изложението на извънкласните дейности, Занаятчийските ателиета и Конкурсът „Сливи за смет“.

Вижте и

През годините Фестивалът се утвърди като традиция, която от една страна разкрива таланта, артистичността и потенциала на децата, а от друга страна урок по доброта, който надхвърля всички стереотипи. Всеки участник става свидетел на усещането „Не на езика на омразата!“. Всъщност ние учим децата, но и ние имаме какво да научим от тях, защото те ни правят по-добри.

Фестивалната програма ще продължи и през целия ден на 8 юни. Официалното закриване на Фестивал „Отворено сърце“ и връчване на Голямата награда на Община Велико Търново ще бъде на 08.06.2019 г. от 17:00 ч.

И, разбира се, финалът на Фестивала отново ще бъде грандиозен – аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“, който Община Велико Търново ще подари за децата и гостите от 21:30ч. в събота.

XVI Детски ромски фестивал „Отворено сърце“ се финансира с помощта на Община Велико Търново и Тръст за социална алтернатива, както и с любезното съдействие на Издателство „Просвета“, „Престиж“Екстрапак“ и А1.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре