5bb8dcdd220000ba01dd7e0fАвстралийската полиция нахлу в дома на видна журналистка, която съобщава за тайно намерение на правителството да шпионира австралийски граждани, предаде БГНЕС. Съгласно съобщението, операциятa е извършена рано сутринта в предградие на федералната столица Канбера, като част от “разследване на предполагаемото неразрешено разкриване на информация, касаеща националната сигурност”.

“Полицията твърди, че неразрешеното разкриване на тези специфични документи подкопава националната сигурност на Австралия”, се казва в изявление, като се добавя, че по време на операцията никой не е бил арестуван, информира АФП. Контролираната от магната Рупърт Мърдок медийна компания News Corp потвърди, че операцията е насочена срещу Аника Сметхърст, политически редактор на неделните вестници на групата, наричайки акцията на полицията “скандална”. В свое изявление News Corp нарече нападението “опасен акт на сплашване за онези, които се ангажират да разказват неудобни истини”. “Това, което е станало тази сутрин, изпраща ясни и опасни сигнали на журналисти и редакционни бюра в Австралия“, се казва в изявлението на корпорацията. През април 2018 г. Сметхърст съобщи, че министерствата на вътрешните работи и отбраната в консервативното федерално правителство са изготвили план за предоставяне на нови правомощия на Австралийската дирекция за сигнализиране (ASD) за таен достъп до имейли, банкови сметки и текстови съобщения на австралийски граждани. ASD, австралийският еквивалент на Агенцията за национална сигурност на САЩ, е натоварена с противодействие на чуждестранни заплахи. Съгласно действащото законодателство само австралийската федерална полиция и австралийската разузнавателна агенция имат тази власт. Докладът на Сметхърст включва копия на писма между висши служители в областта на вътрешните работи и отбраната, в които се очертава планът, който ще позволи на ASD „проактивно и тайно да премахва“ вътрешните заплахи чрез „хакване в критична инфраструктура“.

По онова време правителството отказа да коментира изтеклите документи и според сведенията планът е блокиран от тогавашния умерен премиер Малкълм Търнбул, който беше свален от поста си през август миналата година. Неговият наследник като министър-председател Скот Морисън предприе поредица законови мерки, включително противоречив закон, принуждаващ телекомуникационните и технологичните фирми да наблюдават криптирани комуникации с цел контрол над заподозрени терористи или други престъпници. Днешните събития се случват само седмици след като правителството на Морисън неочаквано беше преизбрано.

Любословие по actualno.com/БГНЕС