Сега четете
Остра словесна битка за свободата на словото в Нова

Остра словесна битка за свободата на словото в Нова

nova tvОстра словесна битка онлайн се разрази тази вечер между мажоритарния и миноритарния собственици на „Нетинфо“, в която двете страни се обвиниха взаимно в манипулации и погазване на свободата на

Остра словесна битка онлайн се разрази тази вечер между мажоритарния и миноритарния собственици на „Нетинфо“, в която двете страни се обвиниха взаимно в манипулации и погазване на свободата на словото.

Сблъсъкът се състоя на терена на сайта „Гонг“ и на платформата на Нова Тв в интернет.
Нова Тв отхвърли обвиненията за намеса в редакционната независимоста на сайта „Гонг“ и новините на „Нетинфо“ с официална позиция, публикувана късно тази вечер, 29 май, в 23,30 ч.

С нея „Нова Броудкастинг груп“ отговори на изявление на изпълнителния директор и съсобственик на „Нетинфо“ Христо Христов, публикувано от него 5 часа по-рано в сайта „Гонг“.

„Нова Броудкастинг груп“ се противопоставя на опита за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори“, се казва в позицията на Нова Тв.

Предмет на търговските преговори са 30% от „Нетинфо“, които са собственост на Радосвет Радев (собственик на Дарик радио) и на Христо Христов. При покупката на Нова Тв от братя Домусчиеви беше обявено, че те купуват 100% от онлайн компанията, но впоследствие се оказа, че тези 30%, непритежавани от шведската компания MTG, все още са предмет на преговори.

В официалната позиция на Телевизията се казва още: „Нова Броудкастинг Груп ЕAД (НБГ), като мажоритарен собственик на НетИнфо, отхвърля обвиненията за намеса в редакционната политика на НетИнфо, отправени в разпространена позиция на изпълнителния директор и миноритарен акционер на НетИнфо Христо Христов.

Ръководството на НБГ заявява, че изнесените от Христо Христов факти са некоректно и манипулативно представени, като се експлоатира важната за Журналистическата общност и цялото общество тема за свободата на словото. НБГ изисква спазването на ясни професионални правила, сред които представянето на различни гледни точки при отразяване на важните за нашата публика събития. Смятаме, че това е неразделна част от свободата на словото.

Всички дружества в групата на НБГ и НетИнфо спазват ясни правила и имат изисквания към екипите си, които гарантират високи професионални стандарти, компетентност, почтеност, дисциплина и резултати. Тези критерии са еднакви за всички служители, независимо от опит и позиция и не се правят компромиси с тях.

За съжаление, все по-често сме свидетели на случаи, в които се прави съзнателна подмяна на факти и събития с цел лични облаги или придобиване на обществена популярност.

НБГ се противопоставя на опита за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори.“

Съгласно изискванията на устава и договора между акционерите, председателят на съвета на директорите на НетИнфо свиква спешно заседание, за да се защити интересът на акционерите и медията, се казва още в съобщението.
Пет часа по-рано днес – към 18,30 ч, Христо Христов публикува остро изявление срещу отстраняването на главния редактор на сайта „Гонг.бг“ – популярният Журналист Николай Александров.

„Безпрецедентна намеса в редакторската политика на „Гонг“ и новините на „Нетинфо“, написа той в същия сайт. Христов е изпълнителен директор и съдружник в „Нетинфо“, част от която е и „Гонг“.

Вижте и

„Страхът ражда компромис, а компромисът е краят на свободната Журналистика“, пише той в позицията си, с която заявява, че докато е изпълнителен директор на компанията, няма да подпише отстраняването на Александров.
Преди два дни стана ясно, че главният редактор е отстранен от длъжността си. Част от колегите му в сайта са си тръгнали, солидарни с него.

„Като изпълнителен директор и съдружник в Нетинфо остро критикувам и се разграничавам от случващото се в новинарския отдел на компанията. През последните месеци виждам засилена намеса в редакторската политика на сайтовете „Гонг“, „Вести“ и „Дарикнюз“. Два от тези три сайта са създадени от мен и моя екип преди повече от 10 години и досега са се радвали на свобода в новините и мненията, които са изразявали. От няколко месеца се появи натиск за публикуване на новини, които са с доста съмнителни факти и достоверност“, пише Христов в сайта „Гонг“.

За пример дава новината със заглавие „Задава се огромен скандал, ЦСКА заплашен от изхвърляне от Първа лига“.

По думите му когато даден редактор откаже да публикува подобен материал, над него започва да се оказва натиск наред с обвинения, че е пропуснал важна новина, която други медии са публикували (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). „При повторно възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му напускане по „взаимно съгласие“. Подобна е ситуацията и с Ники Александров, който е главен редактор на Гонг. Обвиненията към Ники са, че е фен на ЦСКА и че не полага усилия да има балансирана редакторска политика в Гонг. Единственият „грях“ на Ники е, че е фен на ЦСКА. Гонг не е сайт на ЦСКА, нито на Левски, нито на Лудогорец или който и да е друг отбор. Гонг е сайт на феновете на спорта или поне беше.“

Христов заявява, че докато е изпълнителен директор на Нетинфо, няма да разпише „взаимното съгласие“ на Ники Александров. „И така към днешна дата Ники продължава да бъде главен редактор на Гонг.бг“, казва той в изявлението си.

168chasa.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре