Днес започва третото издание “Варналит”, в което по традиция ще се включат писатели, журналисти, художници, артисти, актьори и учители. Фестивалът ще продължи 4 дни, а тази вечер от 18.30 часа в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” ще бъде връчена за първи път Международната литературна награда “Димитър Димов”.

Водещ на церемонията по връчването на наградата ще бъде Бойко Василев. Номинираните автори са Саулос Шелтянис, Жером Ферари, Добромир Байчев, Дмитрий Глуховски и Тайе Селаси, а имената на членовете на журито, отсъдило при кого да отиде статуетката, също ще станат известни. Музикалното оформление на вечерта е в ръцете на класическия камерен оркестър “Анима”, чийто членове са преподаватели по музика в различни учебни заведения.

Един от основните акценти във “Варналит” са гостуванията на известни имена в класните стаи на учениците.

Днес от 11.00 часа писателят Захари Карабашлиев ще посети Професионалната техническа гимназия. Това е и училището, в което той е изкарал годините си като гимназист. В гостуванията в класните стаи ще се включат други гости на фестивала, както и писателите, номинирани за Европейската литературна награда “Димитър Димов”.

Освен Дмитрий Глуховски официален гост на фестивала е и арменската писателка Нарине Абгарян, която е авторка на книги като “Хората, които са винаги с мен” и “Да живееш нататък”. Варненката публика ще може да се срещне и с много други имена като Жером Ферари, Томас Макгонигъл, Саулос Шелтянис, Людмил Станев, Мартин Колев. Във фестивала ще се включи и актьорът Александър Алексиев.

Плакатът на фестивала

© “Варна Лит” Плакатът на фестивала

Във втория ден на “Варналит” е връчването наградите от конкурса “Малки и големи семейни истории”, който провокира ученици да търсят и да разкажат семейни истории. Церемонията е с участието на популярните влогъри от канала “Айде.бг” Християна и Ивайло. Утре в Градската художествена галерия ще се проведе и дискусията “Истории vs. Политика”, в която ще се включат Дмитрий Глуховски, Томас Макгонигъл, Захари Карабашлиев и Пламен Дойнов.

На 31 май ще се състои срещата “Внимание! Жени в литературата”, в която авторите Нарине Абгарян, Мария Лалева, поетът Мирела Иванова и журналистът Георги Тошев ще разговарят за това по какъв начин се вписват жените в контекста на съвременната литература.

В същия ден предстоят и среща с поета Стефан Цанев, работилница с писателката на детска литература Радостина Николова и концерт на Миленита на варненския плаж в Menthol от 21.30 часа.

Цялата програма на “Варналит” може да бъде открита на страницата на фестивала в интернет