Сега четете
Новите страхове за търговската война

Новите страхове за търговската война

Опасенията за по-нататъшна ескалация на търговския спор между Китай и САЩ запазиха долара стабилен в сряда, като печалбите се затвърдиха през нощта, след като инвеститорите прибраха активите на сигурно убежище, включително и заради доходността на американските държавни дългови книжа.

Китайският вестник „Народен ежедневник“, собственост на управляващата китайска комунистическа партия, предупреди, че Пекин е готов да използва малко познати методи за лостове в търговската си война със САЩ, като специално подчертава в един изключително силен коментар, според „Ройтерс“, „не казвай, че не те предупредихме.“

Загубите на еврото от предишната сесия също допринесоха за подкрепата на долара, тъй като анализаторите предупредиха, че политическото бъдеще на блока е по-голям риск за единната валута, отколкото несигурността около икономиката на еврозоната.

Новините, които се появиха късно във вторник, че някои от основните търговски партньори на САЩ не отговаря на критериите за манипулиране на валутите на администрацията на Тръмп, имаше относително слабо въздействие върху валутния пазар.

„Изглежда, че има истински скок в доходността на американските държавни ценни книжа“, казва Ник Туидейл, главен оперативен директор в Rakuten Securities Australia в Сидни. „Вероятно ще видим известно наваксване на валутния пазар през следващите няколко сесии“, прогнозира Туидейл, добавяйки, че очаква валутите, възприемани като безопасно убежище като японската йена и швейцарския франк, да бъдат търсени повече.

Спрямо кошницата от шестте основни валути, доларът беше стабилен на ниво от 97.929 пункта, след като завърши с повишение от 0.3% за една нощ. Индексът нарасна с 0.45% от двугодишния си връх от 98.371 пункта миналия четвъртък и все още е с ръст от 1.8% от началото на годината.

Доларът се задържа дори след резкия спад на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, която достигна 2.240%, най-ниската от септември 2017 година насам, след като във вторник отчетоха 2.245%.

Министерството на финансите на САЩ съобщи във вторник, че е разгледа политиките на разширен набор от 21 основни търговски партньори на САЩ и е установило, че девет от тях изискват голямо внимание поради прилагане на некоректни валутни практики: Китай, Германия, Ирландия, Италия, Япония, Южна Корея, Малайзия, Сингапур и Виетнам.

Това също подсили страховете да не се разрасне войната на САЩ и срещу други страни и да обхване големи територии от валутните пазари.

Шусуке Ямада, валутен и капиталов анализатор в Bank of America Merrill Lynch, каза, че докладът на финансовото ведомство е имал приглушено въздействие върху рисковите настроения, добавяйки, че инвеститорите наблюдават как САЩ и Китай ще се справят с търговския си спор по време на срещата на Г-20, която ще се проведе в Япония следващия месец.

Еврото поскъпна с 0.04% до 1.1165 щатски долара, като по време на предишната сесия загуби близо 0.3%. Единната европейска валута остана се отдалечи от двегодишното си дъно от 1.11055 щатски долара, достигнато миналия четвъртък.

Лидерите на Европейския съюз започват процеса на попълване на основни висши длъжности в ЕС – от ръководителя на Европейската комисия до Европейската централна банка.

„Причината да забележим спад на еврото е, че европейската зона в частност е заплашена и разтревожна от търговските проблеми“, каза Туидейл от Rakuten.  „Като доплънение към това имахме и тези европейски избори, така че в Европа има много политическа нестабилност, което оказва натиск върху еврото“, добави той.

Италианският вицепремиер Матео Салвини, чиято крайно дясна Лига триумфира на европейските избори в неделя, предупреди, че Европейската комисия може да наложи на Италия 3 млрд. евро санкция за нарушаване на правилата на ЕС за дълга и дефицита, което веднага рефлектира върху единствената валута.

Йената не се промени съществено, движи се около нивото от 109.38 йени за долар, след като спадна за една нощ, заради понижението на доходност на облигациите на САЩ и след като президентът Доналд Тръмп заяви в понеделник, че очаква Япония и САЩ да обявят търговско споразумение „вероятно през август“.

Вижте и

Йената, която се възприема като стабилна валута-убежище по време на геополитически или финансов стрес, тъй като Япония е най-голямата страна-кредитор в света, спадна с 0.2% от тримесечния си връх от 109.02 йени за долар, достигнат на 13 май.

„Смятаме, че йената ще се повиши, но като се има предвид, че двойката долар/йена осигурява … натрупването на волатилност, ще е необходима търговия на по-ниски нива“ каза Ямада от Bank of America.

И въпреки че австралийският долар се повиши с 0.1% до 0.6930 щатски долара през ноща, все още е с 0.9% под най-ниското си ниво от 0.6665 щатски долара от края на миналата седмица.

Още по темата:

Доларът се надига, скокът на еврото след гласуването в ЕС се оказва кратък

Победата на проевропейските партии за парламента в Страсбург подкрепи еврото

Доларът се оттегли от 2-годишния си връх за една нощ, насочва се към седмична загуба

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре