20190522_104137С поредица от събития в София бяха отбелязани 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от организираното журналистическо движение у нас. Честванията започнаха в 10 ч. пред СБЖ, откъдето тръгна шествие към паметника на Светите братя Кирил и Методий. Там председателката на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, лидерът на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов и колеги поднесоха цветя.

Празникът продължи с тържествена церемония в Аулата на СУ “Св. Климент Охридски”. “Без свобода на словото няма истина. Днес мисията на журналистиката е да бъде в услуга на обществото, а не на силния на деня; да буди, а не да слугува; да респектира, а не да манипулира. Честита годишнина, с пожелание за смелост и почтеност”, поздрави присъстващите Корнелия Нинова.

Послучай празника на СБЖ – Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова -председател на СБЖ получи подарък от известния художник Иван Яхнаджиев. Срещата ми бе спонтанна и неочаквана, малко преди гостите он шествието да влязат в сградата на тържествена церемония в Аулата на СУ “Св. Климент Охридски”.

Следобед държавният глава Румен Радев отличи СБЖ с почетен президентски плакет “Св. св. Кирил и Методий”. “Свободата на словото не е отговорност единствено на издатели и журналисти, тя е битка на всеки гражданин. Защото гражданинът избира коя телевизия да гледа, кой сайт или вестник да чете. В съвременния свят на дирижиран информационен шум, на фалшиви новини и отстъпление на класическите медии всеки от нас трябва да бъде непримирим към опитите за манипулация”, гласи поздравителният адрес от държавния глава. “Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото. Политиката винаги търси начин да затвори устата на свободомислещите, понякога с цената на живота им”, допълва Радев.