59876168_1185699134938180_92225918646353920_oДиалогът ми с изпълнителната власт е труден и то е поради безконтролното управление и безнаказаната корупция. Това коментира президентът Румен Радев.

“Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата постарому, като се вихри безнаказаност и беззаконие. Възстановяването на държавността у нас минава през възмездието”, настоя той пред журналисти в Асеновград, помолен да коментира диалога си с министър-председателя.

Радев обаче подчерта, че не иска България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. “На това трябва да се сложи край, но това няма да стане с мълчание, със спиране на говоренето по тези теми, а с разнищване и прочистване”, посочи държавният глава и допълни, че за справяне с проблемите са необходими разкрития, конфискация, връщане на пари.

“Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица”, настоя Румен Радев.

По думите му компетентните институции няма да могат да мотивират своето бездействие, ако медиите продължават да ги изпреварват с разкрития за корупция.

“Според мен проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци. Не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици и дори да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, че безконтролността на управлението генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки”, посочи Румен Радев и призова за въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци.

Той обаче допълни, че има важни теми, по които съгласието е наложително, като посочи за пример привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроен

“Специално за завода на “Фолксваген” аз поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него и с водената от него делегация”, подчерта държавният глава по време на посещение в Асеновград.

“Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен, че България е надеждна и перспективна дестинация”, добави той.

Междувременно държавният глава се обяви срещу външна намеса в българската образователна система, коментирайки вчерашното изказване на турския посланик у нас Хасан Улусой, който поиска повече възможности за изучаване на турски език в България като условие за повече турски инвестиции.

“Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство – за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си – трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно”, настоя той.

Премиерът Бойко Борисов заяви вчера, че ще бъде търсено обяснение от турския посланик дали е имал предвид задължително изучаване на турски език. В понеделник дипломатът ще бъде извикан в Министерството на външните работи, за да даде обяснение за думите си.

Румен Радев беше в Асеновград по повод празника на града. Той прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани.

ето.