5be74d45-024f-4831-a567-d41b430e0f87_w1023_r1_sВ момента и.д. генерален диреектор на БНТ е Емил Кошлуков. Мандатът на настоящия директор на БНР Александър Велев изтича в края на май, а Константин Каменаров, който заемаше поста в БНТ, се оттегли след като беше окончателно осъден за шофиане в нетрезво състояние. В момента и.д. генерален директор на БНТ е Емил Кошлуков.

Той участва в последния конкурс за ръководител на обществената медия, но не го спечели след като се появиха съмнения относно това дали изпълнява изискването за стаж на ръководно място в Телевизия. След това обаче Кошлуков беше назначен за програмен директор на обществената Телевизия и натрупа необходимия управленски опит, за да отговори на изискваният при евентуално участие в новия конкурс.

СЕМ откри процедурата седмица след като депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха и веднага след това оттеглиха законопроект за изменение на Закона за радиото и Телевизията (ЗРТ), от който стана ясно, че има политическа воля да бъдат увеличени мандатите на генералните директори на БНТ и БНР от три на пет години. Един от вносителите Тома Биков (ГЕРБ) коментира пред „Капитал“, че промените ще бъдат внесени отново след конкурса за генерален директор на БНР. Той ще бъде избран на 28 юни, а ръководителят на БНТ ще стане ясен на 5 юли.