„Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове”.

Това каза папа Франциск на премиера Бойко Борисов, който го изпрати на летище София тази сутрин.

Борисов благодари на Негово Светейшество за това, че посети страната ни и подчерта, че България ще продължава да работи за мир в региона.

„Правя го по убеждение. „Добрият съсед е повече от роднина” – казваме в България. Народът се радваше, видях го”, заяви Борисов.

„Продължавайте да изграждате мир, сейте добр”. С тези думи завърши срещата между папа Франциск и премиера.

След като изпрати папата, Борисов благодари на всички служители – МВР, Бърза помощ, местните власти, които са взели участие в посещението на папата. Извини се на тези, които не харесват папата и за тежкия трафик.

„Посещението на папа Франциск е една добра реклама за България. Всички медии отразиха визитата му. Призивите си за мир папата ги прави във всяко кътче на света, най-вече с отношението към децата, мисля, че беше добро впечатление. Най-силното послание, което той отправи от София е мирът”, добави Борисов.

„Съжалявам, че Сергей Антонов изстрада толкова много от една световна конспирация, която няма нищо общо, но така или иначе този атентат се свързваше с България години наред”, подчерта премиерът. „Виждате три дни папата се разхождаше из центъра на България и отправи своите молитви за мир и благоденствие, така че мисля, че това са добри резултати”.

Папа Франциск ще посети днес Скопие. Денят в столицата на Северна Македония е обявен за неработен заради големия интерес от посещението. Очакват се над 15 000 души на площада в Скопие. Както и за нас, така и за Северна Македония папата изпрати специално обръщение към народа. В Скопие ще посети мемориала на Майка Тереза, ще се помоли с лидери от различни вероизповедния и ще се срещне със социално слаби хора.