Гвардейският представителен духов оркестър е наследник на първия военен духов оркестър, създаден през 1879 г. във Велико Търново, с диригент Йозеф Хохола.ndk

По повод Деня на храбростта и празника на Българската армия Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на въоръжените сили ще изнесат тази вечер (5 май) в зала 1 на НДК тържествен концерт за жителите и гостите на София. Концертът е под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, министъра на отбраната и началника на отбраната. Входът е свободен, а началото е в 19 часа.

Гвардейският представителен духов оркестър е наследник на първия военен духов оркестър, създаден през 1879 г. във Велико Търново, с диригент Йозеф Хохола. От 1 януари 1893 г. оркестърът на 6-ти пехотен Търновски полк се привежда в „Лейбгвардейския на Негово Царско Височество ескадрон“. Първият гвардейски оркестър включва както духови инструменти, така и струнна група.

Днес наред с церемониалните функции, Гвардейският представителен духов оркестър развива активна концертна дейност и има успешни участия в международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Турция, Италия, Унгария, Израел и Русия. Носител е на многобройни български и чуждестранни отличия, между които „Златна лира” от Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Освен гвардейският духов оркестър под диригентството на подполковник Ради Радев, в тържествения концерт по повод празника на Българската армия ще участва и представителният ансамбъл на Въоръжените сили. Той е създаден на 1 октомври 1944 г., когато по инициатива на учителя по музика от Първа мъжка гимназия Драган Прокопиев се взема решение към Министерството на войната да се създаде Представителен хор. През годините Военнопредставителният хор увеличава състава си, към него се включва и танцов състав.