Сега четете
143 години от Априлското въстание

143 години от Априлското въстание

6f2cc87f02399f409c2e5d6a327cfb98България отдава днес почит на героите от Април 1876-та.
В Клисура честванията продължават с възстановка на моменти от Априлското въстание, в която участват близо 200 души – самодейци, сред които и десетки от националното дружество „Традиция“ от цялата страна..

Те припомниха избухването на въстанието, направата на черешовата артилерия, появата на Боримечката, а също атаката на турския башибозук на злидолската позиция на 26 април, както и пробивът към града и подпалването му. Преди началото на възстановката президентът Румен Радев се обърна към стотиците клисурци и гости на града с думите:

„Събитията преди 143 години ни припомнят за моралната сила и величието на един народ, готов за саможертва в името на свободата и бъдните поколения. Докато ви има вас, докато децата ви растат с възстановките, с българските песни и възрожденският дух, безродниците няма да затрият нашата история. Народ без минало няма и бъдеще, затова сме длъжни да помним! Да живее България“.

Снощи на площада в подбалканския град се състоя тържествен митинг-заря, на който присъства президентът Радев. Почетена беше паметта на загиналите при погрома на въстанието над 400 клисурци.

По традиция Панагюрище е център на честванията, посветени на 143-ата годишнина от Априлското въстание. За 118 -ти път, откакто официално се отбелязва годишнината от славната Априлска епопея, българи от цялата страна се събраха в столицата на четвъртия революционен окръг, за да отдадат почит на подвига на Априлци.

Стотици жители и гости на Панагюрище наблюдаваха историческия спектакъл-възстановка, който пресъздава априлските събития, наречен „Пиянството на един народ“.

„На действителното място, където е било, усещането е много дълбоко. Да усетиш действително какво е минало през главата на тези хора и колко сила и смелост се е искало.. Вълнението е голямо“, сподели зрител пред кореспондента на БНР.

На площад „20 април“ беше извършен и ритуал по издигането на националното знаме.. Тържественият митинг-заря ще започне в 20.30 часа.

Вижте и

Кулминацията на тържествата е тържественият митинг-заря , който програма „Хоризонт“ ще предаде пряко в 20:30 ч. Официалното слово ще произнесе председателят на НС Цвета Караянчева.

В Копривщица тържествата започнаха още вчера и ще продължат и днес. Членове на клуб „Традиция“ пресъздадоха подготовката на Априлското въстание, гръмването на първата пушка и написването на Кървавото писмо от Тодор Каблешков, с което се обявява началото на бунта.

Гост на честванията беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. В словото си тя отбеляза историческото значение на Априлската епопея за свободата на България и възраждането на държавността:

„Априлското въстание е нашият щит срещу хулител, който си позволи да каже, че ние българите сме получили свободата си даром. Копривщица е нашият щит срещу хулител, който си позволи да каже, че не сме били дозрели да вземем свободата си в собствените си ръце.“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре