ffa9bccfcb6e00ad8c330d11512b4519На 23 април – Световния ден на книгата, авторското право и четящите хора в Галерия “Средец”, с любезното съдействие на Министерството на културата, се проведе церемонията по награждаването на лауреатите на двадесет и втория Национален литературен конкурс “Рашко Сугарев” за къс публикуван разказ от автор до 35 години. В конкурса участваха 22 млади творци.

Жури в състав Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Деян Енев и Теодора Димова определи тримата отличени: Първа награда – почетна грамота и 700 лв. – на Ангел Иванов от Габрово, за разказа “Добрият християнин”; Втора награда – почетна грамота и 500 лв. – на Десислава Николова от София, за разказа “Дексаметазон”; Трета награда – почетна грамота и 400 лв. – на Росен Карамфилов от София, за разказа “Приказка за един гений”.

Тържеството откри с приветствени думи Изпълнителният директор на Фонда Слава Иванова. Писателят Георги Величков сподели свои емоционални спомени за Рашко Сугарев, а Теодора Димова и Деян Енев очертаха ролята и значимостта на тази награда за развитието на младите автори в българската белетристика.

От името на НДФ “13 века България” наградените получиха подбрана колекция от собствени издания на Фонда: “Юбилейна книга. Кръгла маса “История и перспективи”. 35 години НДФ “13 века България”; “Любов по всяко време. Разкази на лауреати от Националния конкурс “Рашко Сугарев” 1998/2014″; монографиите от поредицата “Съвременно българско изкуство. Имена”: “Енчо Пиронков” от Красимир Линков,”Божидар Бончев” от Ружа Маринска и “Ясен Гюзелев” от Георги Лозанов. Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” дари на всеки от тях Юбилейния албум “Съкровищница”, публикуван по повод 140-годишнината от основаването на институцията.

Тримата лауреати изразиха своята благодарност и респект към патрона на наградата Рашко Сугарев.

Сред гостите бяха представители на институции, писатели и медии.

www.fond13veka.org