Сега четете
Родолюбец превърна стар автобус в “пътуващо читалище”

Родолюбец превърна стар автобус в “пътуващо читалище”

Столичният журналист Ивайло Шопски е създател на единственото пътуващо читалище „Бащино огнище“.

Досега то е посетило 116 български града. Само в Пловдив е идвало 4 пъти. Автобусът, който е преустроен в експозиционна зала, разказва за героичното ни минало.

Пътуващо читалище

 

Всичко започнало преди десетина години. Тогава Шопски купил един стар автобус мерцедес. Машината била произведена през 1994 година. Разделил купето на две части. Отпред останало само мястото за шофьора. Отзад премахнал всички седалки и се получила една прилична зала.

Оттогава в нея град след град показва своята експозиция.

Големи манекени са облечени в униформи на наши опълченци, руски войници и турски аскер. Има и брадати бейове. Зад всяка фигура се намира таблет и мултимедия, по които могат да се наблюдават кадри от български филми, образователни текстове и картини.

Ивайло Шопски

„Зад опълченеца на монитора се гледат кадри от филма „Опълченците на Шипка”, обяснява софиянецът.

Изложил е и оригинален бронзов кръст, като тези, които са били на шапките на опълченците. Показва и много книги за историята на България, оръжия и автентични предмети.

Ивайло Шопски

Един от редките експонати е руска десантна лодка в мащаб 1:3. Била е дълга 6 метра и с нея руснаците са прекосявали Дунава. Видял лодката, изложена във Военноисторическия музей, и след това направил умаленото копие с един приятел в гаража. До лодката в една витрина има странен артефакт – огъната надве лъжица.

„Руските войници така са правили и са ги слагали да висят на ботушите им. Принадлежала е на руски войник, минал Дунава при Свищов. Там има много търсачи, които претърсват редовно брега, където е започнала освободителната война. И още намират подобни предмети”, разказва Ивайло Шопски.

Пътуващо читалище

Вижте и

Другият му ценен експонат е турски ятаган с три специфични отметки в металната част на острието. Според Шопски те значат отнет живот. Купил оръжието от стар софиянец, но не знае кой е бил собственикът му.

Показва оригинална капсулна пушка кримка, с която са стреляли нашите опълченци на Шипка. Има и такава, използвана от турския аскер. Най-скъпият артефакт обаче си остава печатът за пита. С него една българска жена е украсявала хляба, който е слагала пред децата си.

експозиционна зала в автобус

Шопски сменя всяка година тематично експозицията.

Част от униформите са предоставени от национално дружество традиция. Води телевизионно предаване „Бащино огнище” по телевизия „Евроком”. Качва всичките си предавания в YouTube. Има и група във фейсбук с над 30 000 членове.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре