news_pressЗапочва шестата годишна среща на Националния борд по туризъм

Възможностите за допълнително финансиране на туризма, връзката между „умен град“ и развитието на градския туризъм, насърчаването на инвестициите в туризма – това са част от темите, които ще бъдат обсъдени на Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм. Тя ще се проведе днес в хотел “Хилтън” в столицата и ще бъде открита от туристическия министър Николина Ангелкова.

Под мотото „2019 – година на вътрешния туризъм, инвестициите и иновациите“ в нея ще участват представители на ключовите институции и над 150 лидери в туристическия бранш, международни и местни корпорации и организации, сред които представители на IT компании, телекоми, банки и финансови институции, работодателски и браншови организации.

Бизнес модел! 43% съгласни на заплата “на ръка” и без осигуровки

42,8% от българите са съгласни да се осигуряват на по-малка сума, а остатъка от заплатите си

да получават на “ръка”. Това показва научноизследователски проект “Икономиката в сянка като девиантно поведение” (2016- 2019), който е направено от екип учени от Института за изследване на обществата и знанието – БАН. В проучването са участвали 1000 анкетирани над 15 години. От тях 18,8% са изцяло съгласни, а 24% са до известна степен.

За жилищата в курорти няма да се плаща по-висок данък

За жилищата в курорти да не се плаща по-висок данък. Това предлага шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която заедно с двама нейни колеги от ГЕРБ е внесла в парламента промени в Закона за местните данъци и такси.

В тях се предлага всички жилищни имоти да се облагат с данък в еднакъв размер за 2019 г. – между 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка в зависимост от това какво е гласувал местният общински съвет.

В. Сега

Министър Аврамова неволно призна, че тол системата закъснява

Регионалният министър Петя Аврамова се оплете в разясненията си за тол системата. Тя увери, че изграждането върви по график и планираният за 16 август пуск ще се осъществи. Но същевременно призна, че тестването на тол системата все още не е започнало. От 15 май ще започнат проби на отделните елементи на сложната мрежа за събиране на пътни такси според изминатите километри, с нотка на оптимизъм съобщи Аврамова. Но тестовият период трябва да продължи поне 6 месеца, т.е. до края на годината, което означава, че срокът 16 август няма как да бъде спазен. Това дава повод на автотранспортния бранш да прави черни прогнози, че хаосът с електронните винетки в началото на годината ще е детска игра в сравнение с проблемите, които ще възникват при прибързан старт на новия начин за събиране на пътни такси за тежките камиони и автобуси.

Над 4600 домакинства вече са газифицирани по програмата “Дезире”

Близо 5000 домакинства вече са газифицирани с европейска безвъзмездна помощ от програмата “Дезире” (DESIREE GAS), отчете енергийният министър Теменужка Петкова. Тя подчерта, че интересът е голям – до момента са подадени над 6700 заявления за

финансиране по европрограмата, като проектите на 4637 жилища вече са изцяло завършени”.

Бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo DESIREE GAS миналата година бе увеличена oт 20 нa 30% oт дoпycтимитe paзxoди пo пpoeĸтa, като покрива 100% от цената за присъединяване. Повечето български домакинства, възползвали се от евросхемата, са получили максималния допустим размер на гранта – 1200 евро.

Цените на апартаментите у нас се качват по-бързо от средното за ЕС

Цените на имотите в България продължават да растат, но темпото изглежда се забавя. За четвъртото тримесечие на 2018 г. поскъпването е 5.5% на годишна база. Това е над средното за ЕС и еврозоната, където ръстът на жилищата за същия период е 4.2%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в края на миналата седмица. Ръстът е найслаб от началото на 2016 г. насам, показват данните.

В. Монитор

Слагат зам.-земеделски министър за плодове и зеленчуци

Готов съм да назнача зам.-земеделски министър за плодове и зеленчуци, посочен от бранша. Това каза на извънредна пресконференция ресорният министър Румен Порожанов.

Изявлението му бе във връзка с протестите днес по обяд на биоземеделци, овощари и производители на зеленчуци. По думите му вината за бъркотията с Наредба 5 ще се уточнява тепърва в разговори с бранша. Открие ли се някой, допуснал нарушение ще понесе санкции.

Министърът отново припомни отпуснатите досега субсидии за подпомагане на тези сектори по европрограмите и от държавната хазна и посочи, че те ще се увеличават. „Сектор плодове и зеленчуци е приоритетен и биопроизводството са приоритетни. Финансирането по Програмата за развитие на селските райони също е насочено приоритетно към тези сектори, включително и животновъдството.

Бизнесът предлага и внос на ток без такса

След отпадането на таксата за износ на ток от 1 юли да се премахне таксата и за внос на енергийната борса. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след среща среща при премиера Бойко Борисов с представители на работодателски и синдикални организации.

“Предложихме да отпадне таксата за внос и подкрепихме промените в Закона за енергетиката, които ще бъдат обсъдени на второ четене в парламента”, съобщи Васил Велев. Чрез промените на енергийната борса ще излязат и ВЕИ-тата на борсата, които произвеждат между и 1 и 4 мегавата, уточни Велев и допълни, че това не трябва да се отлага и от 1 юли да е факт.

Дават паспорти на инвеститори в Северна България

Нови текстове в законодателството ще допълнят възможностите за даване на право на пребиваване и последващо гражданство на инвеститори в райони с висок дисбаланс, научи „Монитор“.

В началото на април в икономическото министерство е проведен Национален икономически съвет с представители на големите работодатели. На него е взето решение да се подготвят промени, които да допълнят възможностите за даване на право на пребиваване и последващо гражданство на инвеститори в имоти или производство в райони като Северна България.

В. Труд

Цената на бензина се повишава преди Великден

Според търговците на горива доставните цени, особено за бензина, налагат поне още едно поскъпване до края на седмицата с 3 – 4 стотинки. Последните 2 месеца цената на дизела, на която пазаруваме всички ние, на тон се е увеличила със 60 долара, а на бензина – много повече 180 долара на ток, което в стотинково изражение на колонките е 10-12 стотинки на дизела и 20-24 на бензина. Предполагам до края на седмицата трябва да се компенсират тези 4 стотинки“, каза Димитър Хаджидимитров, собственик на бензиностанция.

Зам.-министър поема биопроизводството, плодовете и зеленчуците

Поех ангажимент към протестиращите да назнача ресорен заместник-министър за „Плодове и зеленчуци“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на пресконференция. Той уточни, че зам.-министърът ще бъде предложен от производителите. „На този етап те прекратяват своите протести. Започваме да работим в рамките на проблемите, които те поставят. Не всичко, което те смятат може да бъде решено“, заяви Порожанов и изтъкна, че министерството е направило много за „Плодове и зеленчуци“. По думите му след затварянето на последните мерки Програмата за развитие на селските райони тя ще надхвърли над 1 млрд. лв., а субсидията е към 560 млн.