212433814-039cb905-5770-4f78-b0b9-7bc5f1a8b890Полицията в Северна Ирландия съобщи за ареста на 57-годишна жена във връзка с гибелта при стрелба на журналистката Лайра Маккий по време на размирици в Лондондери миналата седмица, предаде Ройтерс.
„Детективи от отряда за важни разследвания арестуваха 57-годишна жена по Закона за борба с тероризма във връзка с убийството на Лайра Маккий в Лондондери на 18 април“, се казва в полицейското съобщение.

По-рано бе съобщено за ареста на двама млади мъже (на 18 и 19 г.) във връзка с убийството, но после те бяха освободени. Екстремистката ирландска националистическа групировка Нова ИРА се извини за убийството на младата репортерка, което бе първото признание, че един от нейните членове е замесен в трагичните събития, довели до смъртта на Маккий от куршум, който не е бил предназначен за нея.

Групировката, която е противник на мирното споразумение за Северна Ирландия от 1998 г., нарече смъртта на 29-годишната Маккий „трагична“ и предложи „искрени извинения“ на нейната партньорка, на семейството и приятелите й. Писменото извинение е било получено снощи в редакцията на „Айриш нюз“.

Маккий бе застреляна, докато гледала как ирландски младежи националисти нападат полицаи след полицейска операция в Лондондери. Според силите на реда тя е била улучена, когато един от младите нападатели открил огън в посока към полицаите.

irishnews.com