YouVsWild.0Световноизвестният пътешественик Беър Грилс е заплатил глобите си към Министерство на околната среда. За нарушения на нормите за поведение на територията на Национален парк “Рила” бяха съставени три акта, към които бяха издадени две наказателни постановления. Наложените санкции са за навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро и улавяне и умъртвяване на животински видове. От Дирекция “Национален парк Рила”. съобщиха, че размерът на глобите е 12 800 лева.

Сигналът за нарушенията е изпратен на Фейсбук страницата на екоминистерството.  От изпратения филмов материал се вижда, че е имало навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове в защитената територия.

Филмът със заглавие “Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф” е сниман два дни през юни 2017 г. в Парков участък Боровец. Британският експерт по оцеляване и професионалния латино танцьор Дерек Хъф минават през опасни пропасти и скали на над 2000 м височина. Впускат се в лов на жаби. “Когато откъснеш главата и извадиш вътрешностите, я сваряваш и я изяждаш.Костите хрускат много приятно”, казва Грилс в предаването, докато държи една от жабите за крака. Двамата оцеляващи палят лагерен огън, на който слагат да къкрят уловените земноводни. Междувременно, за да стигнат по-бързо до крайната точка, преплуват едно от ледените езера на Рила.  Според разрешението снимките е можело да бъдат правени само в светлата част на денонощието.

Предстои издаване на наказателно постановление от директора на Дирекция „Национален парк Рила“ за неспазване на режимите в парка при заснемането на филма чрез палене на огън на нерегламентирано място в защитената територия. Санкциите са в размер от 1000 до 10 000 лева, съгласно нормативната уредба.