mm_1555923971Ако има заплаха за обществения ред и демокрацията в страната, тя не идва от Българската армия, а от онези политици и институции, които правят така, че морал и закон все повече да се раздалечават. Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, помолен да коментира изказване на министър-председателя, че в България има опасност от „военен преврат“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според президента „това е един нелеп и абсолютно излишен дебат“.

Честта, достойнството и конституционният ред са присъщи на Българската армия, но, за съжаление, не и на българската политика, заяви Румен Радев. Той призова в навечерието на светлите празници да бъдем „по-обединени и по-смирени“. „Смирението също означава човек да не надхвърля оградата на собственото си понятийно пространство, защото много лесно може да настъпи мини”, подчерта Радев пред журналисти в община Тунджа. Президентът е там по повод празника на общината.

Припомняме, че по-рано в опита си да обясни какво е искал да каже с думите си, че ГЕРБ ще се бори с всички сили срещу пълзящата диктатура, Бойко Борисов заговори за военен преврат. Той се включи в отчета на партията за кампанията гражданския диалог “Европа в нашия дом”. По време на речта си министър-председателят уточни, че изказването му от седмицата е провокирано от думи на доскорошния началник на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов.