Сега четете
Велико Търново се побратими с Нахчъван

Велико Търново се побратими с Нахчъван

Кметът Даниел Панов и посланик Наргиз Гурбанова подписаха споразумението

Велико Търново и Нахчъван /Азербайджан/ вече са побратимени градове. Споразумението за двустранно партньорство бе подписано от кмета на историческата и духовна българска столица Даниел Панов и от посланика на Азербайджан Н. Пр. Наргиз Гурбанова. В центъра на старопрестолния град е подредена и изложба, представяща чуждестранната държава и културно-историческото й наследство. Експозицията бе открита от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков и посланик Гурбанова.4

Кметът Даниел Панов припомни, че разговорите между Велико Търново и Нахчъван започват през 2014 година. „Вярвам, че побратимяването ще е ползотворно и ще доведе до разширяване на добрите ни двустранни отношения с Азербайджан и с посолството. Нахчъван е древен град, с богата история и култура, но и с много развита икономика и търговия“, посочи Даниел Панов.

Той припомни, че с подкрепата на посолството на Азербайджан и на фондация „Гейдар Алиев“ славната крепост Трапезица вече е архитектурно-музеен резерват и туристически обект. „За поколения великотърновци това бе мечта. Благодаря специално на Наргиз Гурбанова, защото с работата си тя доказва, че е добър приятел и посланик на Велико Търново, на българската история и култура“, каза още Даниел Панов.1

Наргиз Гурбанова поздрави всички великотърновци за официалното признаване на града за историческа и духовна столица на България. „За нас и за фондация „Гейдар Алиев“ това също е голяма гордост. Ние сме много горди, защото именно от Велико Търново започна най-съвременният етап в разширяването на отношенията между България и Азербайджан“, каза Наргиз Гурбанова. Тя посочи още, че побратимяването между старопрестолния град и Нахчъван кореспондира с добрите връзки на междудържавно ниво.

Вижте и

„За мен, за екипа ми и семейството ми Велико Търново е специален град. Винаги, когато ме помолят да организирам екскурзии или туристически маршрут, дестинациите в България са така подбрани, че да включват вашия град“, подчерта Наргиз Гурбанова. Тя припомни също, че от година между София и Баку пътува нискотарифна авиолиния, което е предпоставка за увеличаване на туристопотока между двете държави, включително и към Велико Търново.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре