damПървият камък на катедралата Нотр Дам (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи VII, пише Ройтерс. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17-и и 18-и век. Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, построени през 13-и век. Най-голямата камбана е наречена Еманюел.

Катедралата има 3 портала. Първият е на Св. Ана (майката на Дева Мария), средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви. Легендата разказва, че майсторът на порталите не могъл да направи средния, тъй като бил продал душата си на дявола, затова той бил направен от друг и се различавал от останалите портали. Над порталите е разположена розетката с диаметър 10 m, а под нея се намират 28 статуи на библейски личности.

БГНЕС

Още с влизането погледът на посетителя обхваща високия кораб, широката напречна галерия и дълбок хор и централния олтар. Прекрасни розети от 13 век красят катедралата от запад, север и юг. Витражът на северната розета изобразява Света Богородица, заобиколена от персонажи от Стария завет. Витражът на южната розета показва Христос, заобиколен от девите, светците и 12-те апостоли. Западната розета изобразява Светата Дева, заобиколена от добродетелите и пороците.

Париж загуби един от символите си! Какво спасиха пожарникарите? (ВИДЕО)

В западната част на „Парижката Света Богородица” се намира съкровищницата, където се съхраняват ценни богослужебни предмети. В археологическата крипта под площада пред катедралата са изложени гало-римски и по-късни останки, намерени на това място.

iStock/Getty Images

В катедралата се намира статуя, известна под името „Парижката Света Богородица“. Тази скулптура от 14 век е пренесена тук от параклиса Сент Енян. Зад главния олтар се намира прекрасната скулптурна композиция на Никола Кусту – „Пиета“. Там се намират и статуите на Луи XIII и Луи XIV.

Нотр Дам е един от символите на Париж. Катедралата се посещава от 13 млн. души годишно, повече отколкото другата известна забележителност в града – Айфеловата кула. Сградата е вдъхновила множество писатели, както френски, така и чуждестранни, изразили възхищението си от катедралата в творбите си, отбелязва френски всекидневник. Нотр Дам е дала името си на един от най-известните френски романи “Парижката Света Богородица” на Виктор Юго.

Готическата катедрала, построена през 12 и 13 в., е обявена е за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1991 г. За последно е търпяла сериозни повреди по времето на Великата френска революция в края на 18 в. По време на двете световни войни известната сграда не понася никакви поражения.

Станала свидетел на революции, на възхода и падението на империи, катедралата Нотр Дам се извисява в Париж от повече от 850 години.

„Парижката Света Богородица” има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

Катедралата бе обезобразена от силен пожар вчера вечерта, който доведе до рухването на кулата й, изпълни небето над Париж с дим. Най-ценните артефакти, пазени в катедралата, са били спасени от избухналия пожар, пише АФП.

Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13 в. Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на “Нотр Дам” Патрик Шове.

Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм “ще отнеме години”.

Преди дни статуите от покрива на катедралата “Нотр Дам” бяха спуснати на земята за първи път от 100 години в рамките на проект за реставрация.