Днес Народното събрание гласува единодушно решение за обявяването на Велико Търново за “Историческа и духовна столица на България”. Искрени благодарности към всички колеги, които подкрепиха решението, написа в профила си народният представител Станислава Стоянова. нс

Това е морален жест в навечерието на честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция – първият държавотворен документ на модерна България.

Велико Търново е един от древните ни градове и по признание и на свои, и на чужденци, олицетворява духа на България, нейните дълбоки корени и пътя й към бъдещето. Велико Търново винаги е бил ключова част не само от българската и европейската история, но и от българската идентичност.

????????????????????????????????????

Днес Велико Търново е уникален град със своите над 1500 недвижими паметници на културата, две крепости с огромна площ, множество музейни обекти. С невероятното си географско разположение и изключителна архитектура, с огромното разнообразие от културни събития, фестивали, концерти и различни атракции – 500 годишно, с вдъхновяващата си атмосфера, Велико Търново е притегателно туристическо и културно средище; място, където се срещат хора от целия свят. Градът е и много важен образователен център – висшите и средни учебни заведения в старата столица са сред водещите в страната.

Автор: Мирослав Дечев