В препълнената със студенти и преподаватели зала „Европа“ в Ректората на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ гостува известният полски журналист Марек Милер. Той е репортер, социолог и преподавател във Факултета по журналистика, информация и библиология на Варшавския университет. Основател е на „Лаборатория за репортаж“ – център за експерименти и изследвания в областта на екипната работа върху текста и мултимедийното разказване на темата и изследване на пространството между журналистиката и писането. писател1

Марек Милер е създател на метода на полифоничен документален роман и автор на книгите: „Репортерите – начин на живот“(„Reporterów sposób na życie”), „Аристокрация“ („Arystokracja”), „Европа според Аушвиц“ („Europa wg Auschwitz-Lizmanstadt Ghetto”), „Папа и генерал“(„Papież i generał”), „Писането. С Ришард Капушчински разговаря Марек Милер” (българско издание, 2018).

Пред студентите именитият журналист изнесе лекция на тема „Европа според Аушвиц“. В нея той акцентира на историята на Аушвиц и изтъкна, че човечеството не е преживявало по-голямо зло.писател2

Милер разказа как с помощта на студенти е обработил огромно количество документални разкази на концлагеристи, които са в основата на книгата му за концентрационните лагери. След лекцията бе прожектиран документалния филм „Из хрониките на Аушвиц: Любов”, реж. Михал Букойемски, сценаристи Марек Милер и Михал Букойемски.

Визитата на журналиста се осъществява по инициатива на Полски институт в София съвместно с Филологическия факултет на Великотърновския университет.

Автор: Мирослав Дечев