photo_verybig_106774Актьорът и режисьор Камен Донев каза в ефира на “Преди обед” по bTV, че е “смешно” колко хора са се припознали в острото му отворено писмо, което беше разпространено преди малко повече от седмица.

Той допълни, че целта на писмото е била да изкаже слабостите на театралното съсловие и подчерта, че думите му не се отнасят за всички в гилдията.

Донев уточни, че се възмущава от “дърдорщината”, а проблемът е в “хората, които не могат, а говорят на висок глас”.

Според него филмът му “Уют”, който срещна немалко негативни критики, атакува слабостите на обществото, манталитета на българина и лошото управление. Актьорът е на мнение, че след като плаща данъци в тази държава, има право да изрази мнението си.

“Хората, чието мнение и критика ценя, за съжаление не са между живите”, уточни още той и каза, че не приема критика от “Мунчо и Маймунчо” като определи нивото на критиците си като “не много високо”.

Донев призова колегите си в театралната гидия да сложат ръка на сърцето и да признаят колко пъти говорят честно, когато обсъждат колко пари получават, в какви пиеси играят и в кой театър какво се случва.

“Театърът ме е формирал, но имам право както всеки друг да съм недоволен от слабите места на този театър”, каза още той. “Няма да се извиня на никого и не съжалявам за нито една казана от мен дума”, категоричен беше той.

Междувременно в сайта interview.to беше публикувано второ своеобразно отворено писмо, което Камен Донев пише в отговор на реакциите на аудиторията.

Там той уточнява, че с думите си не визира своите приятели, съмишленици и почитатели и по тази причина започва с “НЕПРИЯТЕЛИ МОИ”.

Донев казва, че е написал думите си с “възмущение, но и с надежда” като възмущението му е от завистта и страстта на хората да омаловажават, плюят и заклеймяват, както и от нуждата “да се каже нещо на всяка цена”.

Той уточни, че не е посочил конкретни имена, защото не пише жалба в съда или донос, а именно отворено писмо, и завърши с призива “повече да градим, отколкото да празнословим”.

В ефира на bTV Донев заключи, че повече няма да се занимава с тази тема.