И „Барометър“ измери 1% разлика между ГЕРБ и БСП за евровота

На предстоящите евроизбори 22,2% ще изберат ГЕРБ; 21% – БСП, за ВМРО казват, че ще гласуват 9,6%, а за ДПС 6,1%.

За друга партия/коалиция биха гласували 4,1%.

37% заявяват, че няма да гласуват в тези избори. Такова е разпределението на гласовете според последното проучване на „Барометър инфо“ за електоралните нагласи на българските избирател.

Снимка 416846

Източник: Барометър инфо

Социолозите посочват, че трябва да се вземе предвид, че все още не е стартирала предизборната кампания на партиите и кандидатите.
Резултатът на ДПС е устойчив и за тази партия превес взима партийния, а не мажоритарния вот, затова и би запазила своята своята електорална тежест без значение кои точно кандидати ще излъчи в листите си.

Същото донякъде може да се твърди и за първата политическа сила ГЕРБ, въпреки че тази партия избра известно в европейските среди лице за водач на листата си – еврокомисарят Мария Габриел.

Присъединявате на СДС и Обединените земеделци към ГЕРБ засега социолозите от „Барометър“ не отчитат като резултат за увеличаване на електоралната тежест на ГЕРБ.

Не е ясно как ще развие в кампанията резултатът за БСП с водач на листата популярното лице Елена Йончева, която е по-скоро гражданска, отколкото партийна кандидатура. При социалистите има леко разединение по отношение на това, че припознаваният за партиен кандидат Сергей Станишев, който е и настоящ евродепутат, не бе сложен начело на партийната листа.

Снимка 416844

Източник: Барометър инфо

При ВМРО най-ярко личи мажоритарният елемент в тези избори. Заявката на партията да сложи начело на листата си най-активният и деен български евродепутат Ангел Джамбазки води до подкрепа на избирателите именно за тази листа. Възможно е до деня на изборите да се наблюдава и повишение за листата на патриотите от ВМРО точно заради популярния им водач, който в изследването българите оценяват най-много – 21.7% посочват именно Джамбазки като допринесъл най-много с дейността си в ЕП.

След него, с 9,3%, е Сергей Станишев, който събира одобрението на традиционните избиратели на БСП и на публиката с убеждения в лявото политическо пространство. Доста по-назад, с 3,9%, но все пак разпознат с дейността си е евродепутатът Андрей Ковачев, следван от Георги Пирински, Петър Курумбашев и Филиз Хюсменова съответно с 2,7%, 2% и 1,4%.

Според 2% от анкетираните няма евродепутат, който да е допринесъл за българските интереси, а 51,9% отговарят, че не могат да преценят.

Вижте и

Изследването е проведено след гласуването на пакета „Мобилност“, като може да се отчете, че то е допринесло към ниската оценка за работата на тримата евродепутати, които по една или друга причина не защитиха интересите на българските превозвачи в Европа.

Снимка 416845

Източник: Барометър инфо

На въпрос кои от досегашните български евродепутати биха преизбрали за още един мандат, Ангел Джамбазки събира 24,6% от положителните отговори, Сергей Станишев – 12,2%. На Андрей Ковачев биха се доверили отново 5,3% от респондентите.

3,8% от анкетираните не биха преизбрали никой от сегашните евродепутати, а 46,2% не могат да преценят.

Снимка 416847

Източник: Барометър инфо

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре