20130327130801Световният ден на театъра – 27 март се отбелязва от 1962 г. с решение на Деветия конгрес на Международния театрален институт към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) през 1961 г. Проявите, свързани с този ден, са както мащабни театрални събития, така и съвсем интимни чествания на любовта към магията на театъра. Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто.

От времето на Древногръцкия театър до днешния ХХІ век магията на театъра привлича милиони хора по света – в тъмната зала на светлата сцена струи животът, независимо дали актьорите претворяват вечната трагедия на Едип или шумните атинянки, дали разказват за великата любов на Ромео и Жулиета или се радват на жизнеността на героите от “Дванайста нощ”, дали страдат с нестихващия стремеж на Чеховата Нина Заречная към любовта и изкуството или бурно преживяват безизходицата на героите на Тенеси Уйлямс или неосъществената любов между Христофоров и Мина, описана от поет като Яворов.

 • През 1976 година влиза в експлоатация Втори реактор на АЕЦ “Козлодуй”, останал “на работа” до 31 декември 2002 година, след като на 19 декември 2002 г. Министерски съвет взема решение за спиране на І и ІІ блок на АЕЦ в съответствие с ангажиментите, поети от България пред Европейската комисия.

 • През 1969 година е изстрелян космическият апарат Маринър 7. Като част от програмата Маринър апаратите Маринър 6 (изстрелян на 24 февруари 1969 г.) и Маринър 7 (изстрелян на 27 март 1969 г.) осъществяват първата двойна мисия до Марс, като прелитат над екватора и южния полярен регион, анализират атмосферата и повърхността на планетата с далекообхватни сензори, както и записват и предават стотици изображения. И двата апарата преминават над области с множество кратери и пропускат както гигантските северни вулкани, така и големия екваториален каньон, открит по-късно.
 • Актьорът Марлон Брандо се отказва от наградата “Оскар”, присъдена му за ролята на Дон Корлеоне във филма “Кръстникът”, в знак на подкрепа към борещите се за правата си индианци (1973).
 • Най-голямата самолетна катастрофа: На 27 март 1977 г. на летището в Тенерифе поради мъгла при сблъсъка между два самолета “Боинг-747” (единият на авиокомпания KLM, а другият – на Pan Am) загинаха 583 души. Летището Лос Родеос, на което се разиграва трагедията, се намира в северната част на Тенерифе и се ползва основно за полети в рамките на Канарските острови и от континентална Испания.
 • В Лондон е открит музей на Шерлок Холмс на ул. “Бейкър Стрийт” № 221 б, където според разказите на сър Артър Конан Дойл, Шерлок Холмс и д-р Уотсън живеят между 1881 и 1904 г. Прочутият кабинет на първия етаж с изглед към Бейкър Стрийт се поддържа във вида, в който е бил във Викторианската епоха.
 • Error10

  През 1999 г. Самолет F-117 “Стелт” от силите на НАТО, извършващ бомбардировки над Косово, е свален от сръбската противовъздушна отбрана. Унищоженият смятан за “невидим” суперизтребител от пето поколение е повод както за гордост от страна на сръбските военни сили (ликуващи сърби по улиците на Белград скандирали “Извинявайте, че знаехме, че “Стелт”-ът е невидим”, според българската преса), така и за много спекулации със случая, тъй като официално Пентагонът не беше категоричен, че “Стелт”-ът е свален.

 • 90 години от рождението на Сара Вон, американска джазпевица (1924-1990).
 • На 27 март са родени: министър-председателят 1918-1919 година Теодор Теодоров, германският писател Хайнрих Ман, историкът Мито Исусов, писателят Слав Георгиев Караславов, американският режисьор и сценарист Куентин Тарантино, поппевицата Марая Кери.
 • На 27 март умират: възрожденците Добри Войников (1878) и Добри Чинтулов (1886), Юрий Гагарин, първият човек, полетял в Космоса (1968)