73388_660_370Кънчо Стойчев очаква сериозни политическите последици след аферата с апартаментите, тъй като скандалът е “по-голям и по-безобразен, отколкото можем да си представим”: вече пета фигура от властта, която си е закупила от тези жилища, излиза наяве. По думите му, доколкото излизат информации, “очевидно става дума за търговия с влияние, начин и стил на ръководство”, както в много сфери на нашия живот – в енергетика, здравеопазване.

“Ще има последици и те ще са дългосрочни последици. Добрата новина е, че като че ли премиерът Борисов правилно отново реагира със своя нюх и предприема мерки, които трябва да се предприемат.” Според Стойчев промяната в закона за тези сделки няма как да не е лобистка, тъй като става дума за твърде много съвпадения, свързани с покупката на жилищата, които не могат да се обяснят по друг начин. Не е случаен и моментът, в който избухва скандалът. За апартамента на Цветанов се е говорело от 2-3 месеца, това не е било тайна.

“Тук има съчетаване на множество фактори, включително и вътрешна борба в ГЕРБ, няма съмнение. Няма съмнение също така, че изглежда малко повече му е дошло арогантността на Цветан Цветанов, претенциите, че партията е негова. не, партията е на Борисов, тя е създадена от Борисов и ако има избори утре вътре, в партията, няма никакво съмнение кой ще бъде избран за ръководител…” Анастас Стефанов отбеляза, че политически последици вече има. Прави впечатление начинът, по който протича този скандал.

“Той хем е свръхдинамичен, непрекъснато се разгръща, хем вече има зададена кулминация – връщането на Цветанов в България и търсенето на политическо решение. Тази кулминация, която е зададена, канализира донякъде скандала и не му позволява да се разгръща в различни посоки.” Вариантите за последващото развитие са много, но засега няма на лице достатъчно огласени факти, с които да се борави, за да се правят прогнози, смята политологът. БНТ, „Още от деня”