resize_on_the_flyГолемият в стиховете и кроткият по дух Христо Фотев е роден на Благовещение преди 85 години и въпреки, че това се случва в Истанбул, най-голямата любов на поета е Бургас, родният град на майка му.

Стефан Цанев го определя като автор на „най-чистата поезия в българската литература”. Още с първите си книги Фотев е признат за поет явление, доказателство за това са наградите му за „Баладично пътуване”, „Лирика”, „Сантиментални посвещения” и „Пристанище”. Сред шедьоврите на българската любовна лирика е Фотевото стихотворение „Колко си хубава!…”

Роден е в Истанбул на метри от Босфора в гръцката махала през 1934 година. Приживе майка му Руска разказва, че второто момче в семейството след брат му Георги се родило слабичко и дребно, а заради ранната му поява на бял свят оцеляването му било под въпрос. Първоначално името, което му дали било гръцко, заради молба на съседка в квартала.

В следродилна треска обаче тя сънувала Исус Христос, който й казал, че детето ще живее, но трябва да бъде кръстено, а след това ще се прослави. За да спаси бебето Руска го кръщава на Христос – Христо. През 1940 г. семейството му се премества в Бургас, в коджакафалийската махала – махалата на бежанците. Началното си образование получава в училище „Др. Петър Берон” в Бургас. Работел, заедно със своя чичо Дамян Сотиров. Мечтата му е била Художествената академия, но не успява да издържи изпитите. Прекарва осем месеца като моряк на риболовен кораб, а по-късно отбива военната си служба.

От 1957 г. е художник в стенописното ателие на дом „Украса”, а две години по-късно става редактор на многотиражката на мина „Черно море”. Автор е на повече от 20 книги, носител е на 5 големи награди, получава признание още с първата си дебютна книга и година след не става член на Съюза на Българските писатели.

Днес в 12.00 часа при паметника му в Морската градина в Бургас приятели и почитатели ще положат цветя, докато звучат неговите стихове. От 18.00 часа на следващия ден – 26 март, вторник, в салона на кукления театър тематичната вечер-спектакъл “Ти тръгваш и се връщаш пак в Бургас” ще представи неизвестни стихове на Фотев от ранните му години. Участие ще вземат поетът Недялко Йорданов, поетесата Венда Райкова, актьорът Пламен Каров и журналистът краевед Георги Райков.