Енциклопедията „България в Балканските войни (1912-1913 г.)“ вече е във Велико Търново – в Национален военен университет “Васил Левски” и в Регионална библиотека „П. Р. Славейков“. Областният управител проф. д-р Любомира Попова проведе среща с областния управител на Силистра Ивелин Статев.

Двамата обсъдиха актуални въпроси от работата на администрацията на двете области. По време на посещението си в Старата столица областният управител на Силистра дари на НВУ “Васил Левски” и на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” Велико Търново, енциклопедията “България в Балканските войни (1912-1913 г.).  В Националния военен университет „Васил Левски“ дарението бе прието от полк. Евгени Пенчев – заместник-началник, а в Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ от директора д-р Иван Александров и неговия заместник Калина Иванова.

????????????????????????????????????

 

Автори на уникалното издание са  д-р Тодор Тодоров, доц. д-р Милен Куманов (БАН) и Десислава Костадинова – докторант в БАН.  В енциклопедията на 1 164 страници текст и около 2 000 илюстрации са включени систематични сведения за Балканските войни, както и исторически данни за събития и факти, свързани с усилията на българската държава да отхвърли оковите на Берлинския договор от 1878 г. Желанието на дарителя е енциклопедията да бъде на разположение, като подарък във всички военни училища в България, както и в регионалните библиотеки.

Автор: Мирослав Дечев