Сега четете
Фалшивите новини и киберпрестъпността обсъждат в Нощ на науката в „Музейко“

Фалшивите новини и киберпрестъпността обсъждат в Нощ на науката в „Музейко“

41f457eb465deec244d2df641a09f5d1 (1)Европейските депутати призоваха държавите членки да обмислят разработването на стабилна правна рамка за противодействие на хибридните заплахи както на ниво Европейски съюз, така и на международно ниво.

Особено ключова може да се окаже негативната роля на дезинформацията по време на избори. В резолюцията се апелира Европейския съюз да разшири правомощията на Оперативната група за стратегическа комуникация с Източното съседство, основана през 2015 година.
Темата за фалшивите новини се вписва логично в по-общата рамка на загубата на доверие в авторитетите, включително и в науката.

Тази вечер в образователния център „Музейко“ ще се проведе Нощ на науката. Ще се дискутират митове и истини за научните открития. Ще бъдат засегнати фалшивите новини, киберпрестъпността, фалшивите профили в интернет.

„Ние не вярваме в говорещите глави и в педагогиката. Форматът на лекция изобщо, независимо дали за възрастни и за деца, става все по-малко популярен. Никой от нас не чува нещата, които не са свързани с него и трудно чува информация поднесена по монотонен, скучен начин“, коментира програмният директор на „Музейко“ Весела Герчева пред „Хоризонт“.

Тя коментира и проблема с отричането на доказани преди години открития.

Вижте и

„Ние сме в този шокиращ контекст от известно време и може би най-трудно за приемане от него е, че виждаме пред очите ни в реално време хората да отказват да виждат аргумените и отказват да приемат неща, които всъщност са отдавна доказани. От една страна това е много ново. От друга страна ни дава възможност да променим начина, по който комуникираме, защото до голяма степен, включително и науката показва, че аргументите, които хората чуват, се свързват с тях само дотолкова, доколкото потвърждават нещо, което те вече мислят.“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре