15523913805c879cd4d5b6cУченици от средните училища в общината ще могат да се регистрират за участие до 15 март

Учениците от 9 до 12 клас в община Ботевград за първи път ще могат да участват в журналистическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“, организиран от регионалния новинарски портал Espressonews.bg. Днес проектът бе представен пред възпитаниците на ППМГ „Акад. проф. д-р Ас. Златаров“ и ПГТМ „Христо Ботев“ гр. Ботевград от управляващия директор на портала Десислава Василева.

Учениците от Ботевградско ще се конкурират със своите връстници от училищата в Божурище, Банкя, Благоевград, Враца, Годеч, Драгоман, Костинброд, Мездра, Своге и Сливница.
Темата на тазгодишното издание е „Пътят към дома“, като желаещите да се впуснат в творческото приключение „Работилница за репортери“, могат да го направят като се регистрират онлайн до 15 март на адрес: bit.ly/rabotilnitsa.

В рамките на конкурса, участниците ще решат шест различни журналистически задачи по темата, като първата ще получат на 18 март.

Бъдещите журналисти ще усвояват тънкостите на професията под вещото менторство на екипа на регионалния новинарски портал и утвърдени журналисти и преподаватели, в лицето на Миролюба Бенатова, Емил Спахийски, Доника Ризова и д-р Иван Вълчанов.

Всяко седмично предизвикателство за участниците ще преминава под тяхното ръководство. Учениците ще получават качествена обратна връзка, с насоки и препоръки как да надграждат уменията си за творческо писане и изследователска работа. Най-добрите произведения от всяко предизвикателство ще бъдат публикувани в онлайн портала Espressonews.bg, като по този начин ще намерят и своя път към широката читателска аудитория.

Класацията на победителите ще бъде направена, след като творбите на най-изявените в проекта бъдат оценени от жури в състав: Генка Шикерова, журналист и водещ в Нова телевизия, Филипа Иванова, журналист и водещ в БНТ, доц. д-р Стела Ангова, ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Неда Василева, журналист и телевизионен водещ с професионална кариера в телевизиите Bulgaria ON AIR и ТВ Европа, Лилия Мустакова, журналист и водещ в Bulgaria ON AIR, Кирил Вълчев, журналист и радиоводещ в Дарик радио.

За трета поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел. По традиция, Ева Майдел ще предостави голямата награда за победителя в конкурса – пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.

В първите три издания на журналистическия конкурс-обучение се включиха общо над 200 деца, които създадоха повече от 600 материала от различни жанрове, голяма част от които намериха радушен прием сред аудиторията на регионалния портал, а най-добрите бяха публикувани и в други национални и специализирани медии.

Титлата „Репортер на EspressoNews“ гордо носят: Василена Сайчева, ученичка от ПГ „Велизар Пеев“, град Своге – победител в първото издание на конкурса през 2016 г.; Симеон Симеонов, ученик от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч – победител в „Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България“; Ани Павлова, ученичка на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и Теодора Александрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца – победители в третото издание на конкурса „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“.

Най-добрите участници в проекта получиха редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в БНТ, bTV, NOVA, Bulgaria ON AIR, Тв Европа, радио FM+, TeenStation, Volontime и др.
И през тази година, най-изявените единадесето и дванадесетокласници, сред участниците в „Работилница за репортери“, които желаят да продължат своето образование в журналистическа специалност, ще могат да се обучават в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. Приемът им ще се реализира само след събеседване.

Медийни партньори на „Работилница за репортери 2019 – Пътят към дома” сa NOVA, БНТ, Bulgaria ON AIR.
Повече за „Работилница за репортери”:

„Работилница за репортери“ е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от регионалния портал за новини на запад от София Espressonews.bg. Основните цели на проекта са да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане, да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономическия потенциал на региона на западна България, както и да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.
Източник: balkanec.bg