Сега четете
Разпънаха 35-метров трибагреник от скала край Варна

Разпънаха 35-метров трибагреник от скала край Варна

20190304_110435С 35 метрово българско знаме, разпънато от скалите на „Петрич кале“, посрещнаха Националния празник, 3 март жителите на варненското село Разделна.

„Петрич кале“ е Ранновизантийска и Средновековна българска крепост, намираща се Източно от белославското село. Инициативата, която е подготвяна близо 2 години, се реализира с усилията на местни жители и с подкрепата на спонсори, съобщи авторът на идеята и кметът на Разделна, Галин Георгиев.

В продължение на месеци той чете и се интересува как знамето може да остане здраво и непокътнато за повече време. Така стига до идеята за метална конструкция, с която флагът да може да бъде закрепен така, че да не се разкъса от силни ветрове.

Подготовката започнала още през есента, когато на скалата са монтирани профили и анкери, които да държат знамето. Трибагреникът е изработен от полиамиден плат, който е предназначен специално за направата на знамена, закупен от казанлъшка фирма-производител. Поръчан е на цветове и със съдействие на жените с шивачески умения от селото, е бил съшит в местното читалище, където са били разположени машините, обясни Георгиев.

Вижте и

35-метровото българско знаме трябва да остане на скалата за около 2 месеца, след което ще бъде прибрано и ще бъде разпънато отново за Деня на Съединението, 6 септември.

Скалата „Петрич кале“ е известна и с друга местна инициатива, припомнят от Разделна. През септември 2015 година, на ръба на скалния венец бе вдигнат 8-метров кръст, знак на възпоменание за жителите на село Разделна за наводнението от 1 февруари. На него е монтиран соларен панел, за да може вечер да свети. Точно под кръста сега се намира и 35-метровият национален флаг.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре