skatyt-probol-stiv-yruin-100-pyti-199148

Google ни напомня за Стивън Робърт Ъруин, който е роден на днешната дата през 1962 г.

Интернет гигантът „Гугъл“ представи нов дудъл.

Той е в чест на годишнина от рождението на австралийския естественик и телевизионна звезда, известен като Ловецът на крокодили, Стивън Робърт Ъруин.

Ъруин става познат предимно от телевизионния сериал „Ловецът на крокодили“.

Оригинален научнопопулярен филм за животните в дивата природа, излъчван по цял свят, с участието и на съпругата му Тери Ъруин.

Те притежават и поддържат собствена зоологическа градина Australia Zoo в Куинсланд.

Имат две деца: голяма дъщеря – Бинди Ъруин и по-малък син – Робърт.

Интересен факт е, че първото име на дъщеря му произхожда от любимия крокодил на Ъруин, казващ се Бинди, отглеждан в Австралийския зоопарк. Според баща ѝ, „Бинди“ е дума от аборигенския език, означаваща „малко момиче“.

След смъртта на баща си през 2006 г., Бинди възхвалява Стив в много емоционална реч, изречена пред повече от 5 000 зрители в Австралийския зоопарк и над 300 милиона зрители по целия свят, наблюдаващи възпоменателната церемония посветена на Стив Ъруин.

Източник: Google

От ентусиазиран ловец на крокодили, Ъруин успява да изгради международна телевизионна кариера и същевременно да развие активна дейност за опазване на околната среда и популяризиране на туризма. Той бе заклет природозащитник.

Стив Ъруин загива на 4 септември 2006. При гмуркане по време на снимки в района на Големия бариерен риф, скат го убожда в зоната около сърцето с отровния шип на опашката си.