logo_bigОще в началото на януари 2019 г. Домусчиев е имал среща с висши представители на MTG

Шведската медийна група MTG и българският инвестиционен холдинг „Адванс Пропъртис“ ООД, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, сключиха договор за придобиване на „Нова Броудкастинг Груп” АД. По информация на Economic.bg преговорите са се водили до късно снощи и са приключили успешно. Така холдингът, чрез новосъздаденото дъщерно дружество „Адванс Медиа Груп“, придобива 100 процента от „Нова телевизия“ и мажоритарен дял в онлайн медийната група „Нет Инфо“. По информация на Economic.bg стойността на сделката е 185 млн. евро
„Адванс Пропъртис“ притежава над 100 дружества в 23 държави от 10 различни индустрии. Портфолиото на холдинга включва фармацевтичната компания „Хювефарма“, корабната компания „Параходство БМФ“ и пристанищният оператор „БМФ Порт Бургас“. Сред дружествата под шапката на „Адванс“ са още компании за недвижими имоти, енергийни дружества и др., уточнява Economic.bg.

Сделката подлежи на регулаторно одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като законовият срок това да се случи е един месец.

Сделката, която договориха Домусчиеви е за 185 млн. евро, срещу които получават 100% от медийната група и 100% от онлайн компанията “Нетинфо” (от която в момента “Нова” държи 70%).

Това означава, че досегашният главен изпълнителен директор Дидие Щосел ще продаде своите 5%. А Радосвет Радев, собственикът на Дарик радио, ще продаде 30-те процента дял в “Нетинфо”.

Кирил Домусчиев щял да ползва синдикиран заем от три банки, твърдят финансисти. След евентуалното подписване на сделката между двете страни ще се чака и одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Така на практика финалът може да е факт към края на 2019 г.

Още в началото на януари 2019 г. Домусчиев е имал среща с висши представители на MTG и получава ексклузивитет при преговорите за покупка на медийната група. Това се случва малко след като на 7 януари шведската компания обяви, че прекратява споразумението за продажба на чешкия милиардер Петр Келнер и неговия фонд PPF Group.

Дни преди това – на 28 декември 2018 г., в ръководството на “Нова Броудкастинг” се правят доста промени – избират се двама прокуристи, които да управляват компанията заедно с главния изпълнителен директор Дидие Щосел. Точно той ги обявява – Вяра Анкова и финансовия директор Николай Андреев. В борда на директорите на групата остава лицето на Нова тв през всичките тези години – Силва Зурлева. Тя отговаря и за новините на групата.

Вяра Анкова, която е прокурист на “Нова Броудкастинг груп” и генерален директор “Информация”, е бивш генерален директор на БНТ След края на двата си мандата в обществената медия бе поканена да се присъедини към ръководния състав на Нова тв. Вероятно е тримата – Анкова, Андреев и Зурлева, да продължат да бъдат стълба на висшия мениджмънт.

Три дни преди Нова година бе променена позицията на Вики Политова, която стана съветник на Борда на директорите на групата.

Дотогава 5 години бившият генерален директор на “Би Ти Ви Медия груп” е главен оперативен директор в “Нова Броудкастинг груп”. Всяка година в ранна пролет телевизията се продава.

Сега тенденцията се повтаря за трети пореден път.

Освен политематичният канал Nova, в портфолиото на „Нова Броудкастинг Груп“ влизат още шест филмови и спортни канала. Последният анализ на КЗК показа, че „Нова Броудкастинг Груп“ има между 30 и 40 процента дял на пазара на телевизионно разпространение за 2016 и 2017 г. Делът на „Нова“ на пазара на телевизионна реклама с национален обхват е между 40 и 50 процента.

В групата на „Нет Инфо“ пък влизат пощенската услуга Abv.bg, видео порталът VBox7.com, новинарските сайтове Vesti.bg и DarikNews.bg. Също така под шапката на групата са спортният сайт Gong.bg, сайтът за финансови новини Pariteni.bg, сайтът за прогнозата за времето Sinoptik.bg и женският сайт Еdna.bg

В онлайн бизнеса на „Нова Броудкастинг Груп“ попадат още платформата за продажба на ваучери Grabo.bg, сайтът за недвижими имоти Imoti.info, за автомобили Carmarket.bg, за сравняване на цени Sravni.bg, за електронна търговия Trendo.bg, сайтът с информация за кредитни и застрахователни услуги Fina.bg и за разпространение на електронни брошури Broshura.bg.

В портфолиото на компанията влиза и дял от „Атика Ева“ – издателят на списанията „Ева“, „Плейбой“, Esquire, Grazia, и др., пише още Economic.bg.