991-ratio-konstantin-kamenarovДелото на втора инстанция срещу шефа на БНТ Константин Каменаров заприлича на цирк след четвъртото отлагане на процеса за шофиране в нетрезво състояние. Каменаров е представил пред Софийския градски съд болничен, в който се твърди, че има вирусна инфекция. Болничният лист е за периода 14 февруари – 22 февруари. Съдът обяви, че ход на делото не трябва да се дава, защото Каменаров държи да участва.

Следващото заседание е насрочено за 13 март. Залогът по делото не е малък. Ако той бъде признат за виновен и от Софийския градския съд, присъдата му ще влезе в сила и той повече няма да може да ръководи БНТ. Законът за радиото и телевизията не позволява на генералния директор на БНТ да е осъждан за умишлени престъпления от общ характер. Забраната не прави разлика между условните и ефективните наказания. На първа инстанция Софийският районен съд осъди Каменаров на година и три месеца затвор условно.

През юни 2016 г. той бе хванат да шофира с 1.6 промила алкохол в кръвта, установена чрез кръвна проба. Според обясненията на подсъдимия положителната му алкохолна проба била следствие от режим за отслабване. Каменаров твърди, че вечерта преди да бъде спрян от “Пътна полиция”, се прибрал в дома си около 23.00 часа и изпил едно уиски, за да се отпусне. В случая обаче имал за цел да стимулира метаболизма си и да отслабне и затова приемал разтвор от билка “златен корен”, която разтварял в медицински спирт.

В конкретната вечер той бил изпил двойна доза от разтвора. Затова и алкохолната проба е била такава. Решението да се качи зад волана в ранните часове на следващата сутрин, той обяснява с обаждане от съпругата му след 02.00 часа. Тя го помолила да я вземе от парти, тъй като не се чувствала добре. Каменаров пледира невинен пред Софийския градски съд и иска да бъде оправдан. Първото заседание пред градския съд бе насрочено за 11 май миналата година. Шефът на БНТ не се яви с оправданието, че е зает с конкурса “Евровизия”.

Второто заседание бе насрочено за 4 юли. Този път Каменаров представи документи, че е бил приет в правителствена болница с кардиологичен проблем. През октомври шефът на БНТ не се яви, но не възрази на делото да бъде даден ход. През ноември се разболя адвокатът на Каменаров, но по делото не се яви и подсъдимият.

Той нямаше извинителни причини и бе глобен от съда. Каменаров най-накрая се яви пред съда на 11 януари, когато се усъмни в лекарката, която му е взела алкохолната проба. Подозренията му бяха, че тя не е имала договор с Окръжна болница “Св. Анна”, когато му взела пробата. Така се стигна до заседанието, което трябваше да се проведе в понеделник (18 февруари), но сега Каменаров успя да пипне вирус. Мандатът на Каменаров като изпълнителен директор на БНТ изтича през август 2020 година.

Източник: Mediapool